• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Az aradi vértanúkra emlékeznek Erdély szerte

Az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúkra emlékeznek Erdély szerte. A szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján 1849. október 6-án tizenhárom honvéd főtisztet végeztek ki Aradon. Mártírhaláluk napján végezték ki Magyarország első miniszterelnökét, Batthyány Lajost is. 

Marosvásárhelyen 17.00 órakor a Székely Vértanúk emlékművénél tisztelgéssel és koszorúzással róják le kegyeletüket a vértanúk emléke előtt. A rendezvényen a műemlék elhatárolt területén belül a részvétel csak a koronavírus elleni védettség igazolásával vagy negatív teszt felmutatásával engedélyezett! Minden 16 évnél idősebb résztvevőnek COVID igazolványt kell felmutatnia. A Maros Megyei RMDSZ emlékeztet, hogy 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Október hatodikát 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánították.

Sepsiszentgyörgyön a megemlékezésre és koszorúzásra ma délután fél négytől kerül sor a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár mögött található kopjafáknál és az Erzsébet parkban az 1848–49-es honvédemlékműnél.

A megemlékezésen beszédet mond Miklós Zoltán parlamenti képviselő, konferál Nagy Zoltán történész és felszólal Balázs Antal nyugalmazott tanító, aki a tizenhat különböző fából készült kopjafát faragta az aradi 13 vértanú emlékére. A megemlékezés Kató Balázs, a Székely Mikó Kollégium tanulójának szavalatával folytatódik, majd ft. Ilyés Zsolt plébános megáldja a kopjafákat. A koszorúk elhelyezése és a himnuszok eléneklése után az egybegyűltek levonulnak az Erzsébet parkba, az 1848–49-es honvédemlékműhöz. A megemlékezést a kegyelet virágainak elhelyezése zárja.

Gyergyószentmiklóson ma, október 6-án, egész nap lehetőség lesz gyertyát, mécsest gyújtani az aradi vértanúk tiszteletére, a temetőben 17 órakor kezdődik a koszorúzás, majd a Szent Miklós római katolikus templomban folyatódik a megemlékezés. A Szent István téren kihelyezett aradi vértanúk arcképcsarnoka előtt a nap bármelyik pillanatában meg lehet állni egy főhajtásra, gyertyát vagy mécsest lehet gyújtani és imádkozni lehet azokért, akik életüket adták a magyar szabadságért. A megemlékezés 17 órakor kezdődik a városi temetőben, ahol a történelmi egyházak papjai tartanak beszédet és megkoszorrúzzák Kiss Antal 1848-as honvéd őrnagy sírját. Innen néma csendben vonulnak át a jelenlévők a Szent Miklós római katolikus templomba, ahol alkalomhoz illő versek hangzanak el, és a Domokos Pál Péter Női Dalkör fog énekelni. A Salamon Ernő Gimnáziumban esszépályázatot hírdetett Erdős Annamária történelem szakos tanárnő, a legsikeresebb Vormair Hanna XI. osztályos tanuló alkotása lett, aki lehetőséget kapott, hogy a templomban olvassa fel írását. A mai nap szentmisével zárul, de a rendezvénysorozat 8-án délelőtt is folytatódik, ugyanis a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár ekkora halasztotta el az aradi vértaúk emlékére szervezett szavalóversenyt.

Az aradi vértenúkról egész Gyergyószéken megemlékeznek, önkormányzatok, tanintézmények, egyházak szervezik az eseményeket. Gyergyóalfaluban könyvebutatót tartanak az Erdélyi Múzeum Egyesület gyergyói fiókegyesülete, a Gyergyói Népfőiskolai Társaság és a Gyergyóalfalvi Polgármesteri Hivatal közös szervezésében. A könyvbemutatót megelőzően délelőtt 10 órától szentmisére kerül sor a gyergyóalfalvi római katolikus templomban a 13 aradi vértanú emlékére. Dr. Süli Attila őrnagy, hadtörténész Mikó Mihály visszaemlékezése a szabadságharc csíkszéki végnapjairól és bujdosásáról  című könyvét Dr. Pál Antal Sándor történész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja mutatja be a Polgármesteri Hivatal termében. Mivel Mikó Mihály gyergyói alkirálybíró Gyergyóalfalu szülötte volt, a könyv nyomtatási költségeit a falu és Gáll Szabolcs polgármester vállalta fel. Gyergyóremetén már a tegnap este megtartották a visszaemlékezést Frigyes Ágnes újságíró és Molnár Ferenc, az Európai Bizottság miniszteri tanácsadójának jelenlétében, Gyergyócsomafalván ma délután fél hattól a Hősők emlékművénél tartanak megemlékezést.

Rendhagyó megemlékezés lesz Székelyudvarhelyen.

Az idei székelyudvarhelyi megemlékezés hangsúlyosan a tizenhárom vértanú és a kivégzett miniszterelnök személye köré szerveződik. Aradot joggal a magyar Golgotaként is szokták emlegetni. Ezt a gondolatot viszi tovább az esemény. Az emléknapon a Művelődési Ház előtti térről indulva ugyanis tizennégy stációból álló keresztút-szerű körmeneten vehetnek részt a székelyudvarhelyik, amely a kivégzésük sorrendjében állít emléket a vértanúknak. Mindenik stációnál egy-egy performanszot láthat majd a közönség, amelyek a kiállított portrékon szereplő magyar honvédtisztekhez kapcsolódnak. Az 1849. október 6-át, a mártírok életének utolsó pillanatait idéző verseket, énekeket, párbeszédeket, hangszeres előadásokat hallhat a közönség. A felvonulás 18:00 órakor kezdődik. A Haáz Rezső Múzeumban ugyanakkor ma is megtekinthető az 1848-49-es szabadságharc aradi ereklyéi című időszakos kiállítás, amely december 1-ig látogatható.

Csíkszeredában az esti órákban tartanak megemlékezést.

A korábbi évekhez hasonlóan a 13 aradi vértanú tiszteletére emléktáblákat helyezett ki Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a Mikó-vár előtti térre, ahol ma este 7 órától ünnepi megemlékezést tartanak. Az aradi vértanúk portréi egész nap látogathatók – tájékoztatott a csíkszeredai városháza. A sajtóközleményben kérik: gyújtsunk gyertyát és mondjunk egy imát azokért, akik 1849-ben Aradon életüket adták a magyar szabadságért.

Marosvásárhelyi Rádió


október 6, 2021