• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Véget ért a parlamentben a bizalmatlansági indítvány vitája

Véget ért a bizalmatlansági indítvány vitája és a szavazás is, jelenleg a voksolás kiértékelése zajlik.

A kormány tagjai nem szavaztak. Az RMDSZ törvényhozói is zömmel jelen vannak a Parlamentben, de nem szavaznak – írta a szövetség közleménye. Ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítvány átmenjen a parlamenten, 234 képviselőnek és szenátornak kell megszavaznia. Sajtóhírek szerint ez sikerült és a kormány megbukott.

Az ülést Ludovic Orban képviselőházi elnök vezeti, aki bejelentette, az összesen 465 törvényhozó közül 379-en vannak jelen a teremben. A plenáris ülésen részt vesz Florin Cîţu miniszterelnök és kabinetjének tagjai is.

Az USR törvényhozóinak a bizalmatlansági indítványra adandó szavazata annak beismerése, hogy minisztereik inkompetensek voltak – jelentette ki Florin Cîţu kormányfő az indítvány parlamenti vitáján.

Florin Cîţu felelőtlen és éretlen pártnak nevezte az USR-t, amely egyetlen reformot sem hajtott végre a beígértekből. Az USR elárulta a román állampolgárokat, amikor szövetségre lépett a PSD-vel és a szélsőségesekkel, és úgy döntött, hogy megszavazza a bizalmatlansági indítványt az ellen a kormány ellen, amelynek maga is tagja – jelentette ki Florin Cîţu miniszterelnök.

Dan Barna volt miniszterelnök-helyettes szerint Florin Cîțu szétverte a koalíciót.

Szemére vetette, hogy a PNL-kongresszust 5000 fő részvételével tartották meg, majd utána bejelentették a járványügyi intézkedések szigorítását. „Megszavazzuk a bizalmatlansági indítványt” – mondta Dan Barna, aki hozzátette a szavazás utáni tárgyalásokon Dacian Cioloș pártelnököt javasolják a kormányfői tisztségre. Daniel Fenechiu a Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselője bírálta a bizalmatlansági indítvány benyújtóit, különösen az USR PLUS-t, és kijelentette, hogy a felelős politikusok nem fogják azt megszavazni.

„Mi ez az alternatíva?” – tette fel a kérdést Szabó Ödön.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakció-vezetőhelyettese szerint a bizalmatlansági indítvány benyújtása az ellenzék demokratikus és alkotmányos joga, de azt is feltételezi, hogy a kormánybuktatók alternatívát is kínálnak. A képviselő szerint felelőtlenség e nélkül kormányt buktatni.

Marcel Ciolacu szerint a kormány elszakadt a valóságtól, nem érzi át az emberek problémáit, azt, hogy nincs kenyérre pénzük, vagy nem tudják majd kifizetni télen a fűtésszámláikat.

Az ellenzék pártelnök a PNL szemére hányta, az ország érdekei helyett a belső választással voltak elfoglalva, és Iohanisszal az élen „emberéletekkel golfoztak”. Emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban 12 kórháztűz volta, amelyben páciensek hunytak el, amire csak annyit tudott reagálni Iohannis államfő, „hogy a román állam csődöt mondott az állampolgárai megvédése terén”. „Nem az ország, hanem ti mondtatok csődöt!” – kiáltotta Marcel Ciolacu.

Forrás: Agerpres/Maszol


október 5, 2021