• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Részleteket közöltek az iskolakezdés kapcsán

Megtarthatók idén a tanévnyitó ünnepségek, de legtöbb egy-másfél órásak lehetnek, és valamennyi résztvevőnek védőmaszkot kell viselnie – nyilatkozta Sorin Cîmpeanu.

Az oktatási miniszter rámutatott, bár az új tanévben az iskolaudvaron nem lesz kötelező a maszkviselés, a tanévnyitó kivételt képez ez alól, mert rendszerint nagy tömeg alakul ki, nagyszámú gyerekkel és szülővel – magyarázta az intézkedést a tárcavezető.

A 6 évnél nagyobb gyerekek esetében az új tanévben is kötelező lesz a védőmaszk viselése az oktatási intézmény zárt tereiben – jelentette be Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

A tárcavezető leszögezte, a szabadban – iskolaudvaron – nem lesz kötelező a védőmaszk viselése. A testnevelésórákat inkább a szabadban kell megtartani, és ha ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges, a fertőzöttségi rátától függ, hogy zárt térben megtarthatók-e vagy sem. Az iskolákban zajló immunizálásról még folynak az egyeztetések az országos oltáskampányt koordináló bizottsággal, tette hozzá az egészségügyi miniszter.

Azok az oltatlan pedagógusok, akik megtagadják a rendszeres, azaz 72 óránkénti koronavírus-tesztelést, 6 ezrelék fölötti fertőzöttségi ráta esetén nem taníthatnak fizikai jelenléttel – közölte az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu nyilatkozata értelmében az oltatlan tanárok a megyei közegészségügyi igazgatóságoknál igényelhetik a tesztelést, ez esetben ingyen, ha azonban magán egészségügyi intézményt választanak, maguknak kell állniuk a költségeket. Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter ennek kapcsán megjegyezte, még kérdéses, hogy ingyenes lesz-e a tesztelés azon tanárok számára, akiknek bár lett volna lehetőségük beoltatni magukat, ezt nem tették meg. Elmondása szerint erről később születik végleges döntés.

A miniszterelnök által összehívott, a tanévkezdésre vonatkozó intézkedésekről szóló munkamegbeszélés valamennyi résztvevője egyetértett abban, hogy az iskolák nyitva maradnak mindaddig, amíg a fertőzöttségi incidencia 6 ezrelék alatt marad, mondta el Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A megbeszélés minden résztvevője egyetértett azzal, hogy járványhelyzetben az iskoláknak kell elsőkként megnyitniuk, és utolsókként bezárniuk. Emiatt egyetértettek abban, hogy az iskolák nyitva maradhatnak a 6 ezrelékes küszöb eléréséig, de ezt még az országos vészhelyzeti bizottságnak is jóvá kell hagynia, számolt be a tanügyminiszter a megbeszélés végén. 6 ezrelékes incidencia fölött már különböző forgatókönyvekre lesz szükség a korosztály, a tevékenység specifikuma függvényében, a település karanténba kerülése esetén pedig magától értetődően bezárnak a tanintézmények is, fűzte hozzá a miniszter.

Forrás: Agerpres


augusztus 20, 2021