• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Bemutatták az országos helyreállítási tervet

Megjelent az európai befektetések és projektek minisztériumának honlapján az országos helyreállítási terv, amelynek 29,2 milliárd euró a keretösszege.
Cristian Ghinea, a tárca vezetője szerint a tervet minden részletében úgy állították össze, hogy valódi sikertörténet váljék belőle, és Romániát egy modern, megreformált országgá tegye. Románia helyreállítási tervének célja, hogy a koronavírus válságból való kilábalás kontextusában optimális egyensúlyt biztosítson az Európai Unió prioritásai és Románia fejlesztési szükségletei között – olvasható a dokumentumban. Románia programja 15 összetevőből áll, amelyek a 2021-es évi 24-es európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott 6 pillér mindegyikét lefedik.
A Zöld átmenet pillér összetevői: vízgazdálkodási rendszer; Románia erdősítése és a biológiai sokféleség védelme; hulladékgazdálkodás; fenntartható közlekedés; felújítási hullám; energia. A Digitális átalakulás pillérnek egyetlen összetevője van, ez a kormányzati felhő és digitális állami rendszerek. Az Intelligens növekedés pillér két összetevője az Adó- és nyugdíjreform, valamint a magánszektor támogatása, kutatás, fejlesztés és innováció. A Szociális és területi kohézió pilléréhez a zöld és digitális átmenet helyi alapja, valamint a turizmus és kultúra tartozik.
Az Egészségügy, valamint a Gazdasági, társadalmi és intézményi rugalmasság pilléréhez a következők tartoznak: egészségügy; szociális reformok; a közszféra reformja, az igazságszolgáltatás hatékonyságának növelése és a szociális partnerek kapacitásának megerősítése. Az Új generációra vonatkozó politikák pillérének egy összetevője van, nevezetesen a Művelt Románia projekt. Románia hétfőn nyújtotta be hivatalosan Brüsszelnek az országos helyreállítási tervet, amelyet az Európai Bizottság fog elbírálni.

Az országos helyreállítási terv nagyon fontos projekt Románia számára, az ennek keretében lehívható pénzekből három nagy és fontos szektort tudnak majd jelentős összegekkel finanszírozni: a szállítás ágazatát 6,7 milliárd euróval, az oktatást 3,6 milliárd euróval és az egészségügyet 2,4 milliárd euróval – jelentette ki ma Florin Cîţu kormányfő.

A tervet hétfőn benyújtották az Európai Bizottságnak, és most be is mutatják részletesen a nyilvánosságnak – mondta a miniszterelnök a Győzelem-palotában. 29,2 milliárd euróról van szó, amelyből megközelítőleg 450 kilométernyi autópályát, több száz iskolát és bölcsődét terveznek építeni, több tucat kórházépületet pedig felújítani vagy építeni – tette hozzá a kormányfő. Hangsúlyozta, 2024-ig fel is épül az első új kórház, ami premiernek fog számítani az utóbbi 30 év viszonylatában.

Forrás: Rador/Agerpres/Digi24


június 2, 2021