• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Hétfőn kinyitnak az iskolák országszerte

Február 8-ától egyes iskolákban elkezdődik a fizikai jelenléttel zajló oktatás – jelentette be Klaus Iohannis államfő, miután tegnap délután egyeztetett a témában Florin Cîțu miniszterelnökkel, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszterrel, Sorin Cîmpeanu tanügyminiszterrel, Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős államtitkárral, valamint Adriana Pistollal, az Országos Közegészségügyi Intézet fertőző betegségekkel foglalkozó központjának vezetőjével.

Az államfő jelezte, a döntés egyhangúlag született meg. Klaus Iohannis elmondta a döntés meghozatalakor azt is megnézték, hogyan járnak el a kérdésben más európai országok. Ezek figyelembe vételével döntöttek úgy, hogy azokon a településeken, ahol a járványhelyzet lehetővé teszi, az óvodások, iskolások fizikai jelenléttel kezdhetik meg a második félévet.

Négy forgatókönyv mentén nyithatnának a második félévtől az oktatási intézmények.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter elmondta: hetente felülvizsgálják majd, hogy az egyes településeken milyen forgatókönyvek szerint tanulhatnak a diákok. Ha egyazon osztályból két tanulónak pozitív lesz a koronavírustesztje, abban az osztályban felfüggesztik a tevékenységet – mondta a tanügyminiszter. Sorin Cîmpeanu kifejtette: ha csak egy tanulónál igazolják a fertőzést, a többit tesztelik, és ha az eredmény negatív, az osztály tovább járhat az órákra. Ha kettő, vagy annál több gyerek eredménye lesz pozitív, akkor abban az osztályban felfüggesztik a tevékenységet, az iskola többi osztályaiban azonban járhatnak tovább. Ha olyan helyzet áll elő, hogy több osztályban lesz pozitív kettő vagy több gyerek koronavírustesztje, akkor egy időre az egész iskola online oktatásra tér át. Ha az iskolában kettő vagy több tanár fertőződik meg, akik több osztályban tanítanak, akkor az iskolában azonnal felfüggesztik az oktatást – magyarázta a tárcavezető. Sorin Cîmpeanu kitért arra is, hogy ha egy óvónő vagy tanító betegedik le, és senki sem tudja átvenni a csoportot vagy az osztályt, akkor szintén online oktatásra kell áttérni. Azok a tanulók, akik orvosi igazolással bizonyítják, hogy ellenjavallt, a fizikai jelenlét az iskolában, online tanulnak, és ugyancsak online oktatásban vesznek részt azok, akiknek családtagjaik fokozott veszélynek vannak kitéve fertőzés esetén – közölte a tanügyminisztérium. Az egészségügyi tárcával közösen kiadott dokumentum azt ajánlja azoknak a tanulóknak, akiknek ‘jellegzetes tüneteik’ vannak, hogy maradjanak otthon. Ugyanakkor online tanítanak majd azok a tanárok is, akik a munkaorvos tanúsítványa szerint krónikus betegségben szenvednek, vagy egyéb ok miatt veszélyeztetettek.

A tanulóknak és a tanároknak állandóan maszkot kell viselniük az iskolában, miután február 8-ától fizikai jelenléttel kezdődik meg az oktatás – hangsúlyozta a tanügymniniszter.

Ez, és több más előírás része lesz annak a közös rendeletnek, amit az egészségügyi miniszterrel együtt ad ki a tanügyi tárca a közeljövőben. A tanügyminiszter szerint a maszkviselés megakadályozza a fertőzés terjedését akkor is, ha két tanuló ül egy padban. Sorin Cîmpeanu szerint: a maszkviselés  fontosabb, mint az, hogy a tanulók néhány centivel közelebb vagy távolabb ülnek egymáshoz.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke elmondta, hogy az iskolák újranyitása egy mindenki által várt döntés volt, ugyanakkor bírálta a kormányt a megnyitás előkészítése miatt.

A politikus szerint az állami költségvetés elfogadásának halasztása miatt az önkormányzatoknak nincs pénze az iskolák megfelelő felszerelésének biztosítására. Álláspontja szerint a hatóságok, ahol erre szükség van, sürgősen egészségügyi felszereléseket kell vásároljanak, ellenkező esetben megnyitják az iskolákat azért, hogy hamarosan újra bezárják őket. Szintén tegnap, a szociáldemokraták kérték Florin Cîțu miniszterelnöktől, hogy a február 15-dike és 19-dike közötti időszakban terjessze a Parlament elé az állami költségvetés tervezetét, illetve azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely befagyasztja a közszféra fizetéseit. A Szociáldemokrata Párt elnöke meghívta a Parlament elé Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert is.

Forrás: RRA


február 2, 2021