• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Megérkezett az első tízezer koronavírus elleni oltás

Megérkezett tegnap Romániába az első tízezer koronavírus elleni oltás. A szállítmány hűtőkamrás tehergépkocsival érkezett a Nagylak II autópálya-határátkelőn át az országba.

A szállítmánynak külön sávot biztosítottak a határon, és az ellenőrzés gyorsan lezajlott. A tehergépkocsi rendőri és csendőri kísérettel folytatta útját Bukarest felé – közölte az Arad Megyei Határrendészet szóvivője, Claudia Ardelean. Az oltások a tervek szerint ma reggel 8 órára érkeznek meg a Cantacuzino intézetbe. A védőoltáskampány holnap kezdődik a brassói járványkórházban, a bukaresti Matei Balş járványtani intézetben, a bukaresti Victor Babeş járványkórházban, továbbá a kolozsvári, a konstancai, a craiovai, a iaşi-i járványkórházban, a nagybányai tüdőkórházban, a suceavai megyei sürgősségi kórházban, valamint a temesvári járványkórházban. Az első 10 ezer adag koronavírus elleni oltóanyaggal a járványkórházakban dolgozó egészségügyi személyzetet fogják hétfőn beoltani. A következő adag várhatóan kedden érkezik – mondta el a szállítmány Nagylakra érkezésekor tartott sajtótájékoztatóján Raed Arafat belügyi államtitkár és Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora.

A becslések szerint az újabb koronavírus elleni oltás szállítmány december 28-án fog megérkezni – jelentette ki tegnap a koronavírus elleni oltási kampány koordinátora.

Gyakorlatilag hetente 140.000-150.000 dózis oltás fog Romániába érkezni’ – mondta Valeriu Gheorghiţă. Az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője, Raed Arafat elmagyarázta: a fertőzés ‘ördögi körének’ megszakításához arra van szükség, hogy a lakosság 60-70%-a be legyen oltva. Valeriu Gheorghiţă szerint ‘a 60-70%-os közösségi immunizálás révén a vírus terjedése csökken, és akkor lehet gondolkodni a korlátozó intézkedések megszüntetésén. Az oltáskampány sikere a kommunikációtól, tájékoztatástól, átláthatóságtól függ, attól, hogy mind az oltás jótékony hatásairól, mind annak kockázatairól beszámoljanak’az illetékesek – tette hozzá a koronavírus elleni oltási kampány koordinátora,Valeriu Gheorghiţă.

Történelmi pillanatnak’ nevezte az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője, Raed Arafat,  az első 10.000 dózis koronavírus elleni oltóanyag megérkezését Romániába.

Amint most Romániába is megérkezett ez a tehergépkocsi az első dózis oltásokkal, úgy érkezik meg az Unió minden egyes államába ez az első szállítmány. Óriási erőfeszítésbe került, amelyben minden tagállam – beleértve Romániát is – részt vett’ – jelentette ki a szakember. Hangsúlyozta, ezzel nem oldódik meg a probléma, a COVID elleni egészségügyi óvintézkedések betartása továbbra is kötelező. Raed Arafat közölte, mostantól kezdve két fronton zajlik a SARS-CoV-2 elleni küzdelem: a járvány terjedését megakadályozni hivatott egészségügyi intézkedések és a megelőzés frontján, tette hozzá. Mint arról beszámoltunk, ma megérkezett Romániába a Nagylak II autópálya-határátkelőn keresztül az első tízezer koronavírus elleni oltás. A szállítmányt Raed Arafat, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője és Valeriu Gheorghiţă, a koronavírus elleni oltási kampány koordinátora fogadta a határon.

Forrás: RRA/Agerpres


december 26, 2020