• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Estére beiktathatják az új kormányt

Zsúfolt nap lesz ma a parlamentben. Estére beiktathatják a jelenlegi pénzügyminiszter, Florin Cîţu által vezetett jobbközép kormányt. A Cîţu-kabinetbe javasolt miniszterek meghallgatása szerdán 11 órakor veszi kezdetét a parlamenti szakbizottságokban – döntött szerda reggeli együttes ülésén a két ház házbizottsága. A meghallgatások 11 és 14 óra között zajlanak, a parlament plénuma 15 órakor ül össze a kormány beiktatását szolgáló bizalmi voksra.

A miniszterek névsorát és a kormányprogramot ma reggel nyújtották be a parlamentbe, a kijelölt miniszterelnök szeretné, ha a plénumban délután 6 órakor elkezdődne a szavazás. Szoros a napirend, de megvalósíthatónak tűnik, figyelembe véve a koalíció által az első két napban az új parlamentben diktált tempót. A 18 miniszter-jelölt névsorát éjfél után véglegesítették, a Nemzeti Liberális Párt és az USR-PLUS külön ülésén, mindenik a neki járó minisztérium vezetéséről döntött. Feszült volt a hangulat a liberálisok gyűlésén, ahol Ludovic Orban pártelnököt bírálták, de a miniszter-jelöltek névsorát jelentős többséggel elfogadták. A Florin Cîţu vezette kabinetbe a következő személyeket javasolják: Dan Barna – miniszterelnök-helyettes, Cătălin Drulă – közlekedési miniszter, Claudiu Năsui – gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszter, Stelian Ion – igazságügyi miniszter, Cristian Ghinea – beruházásokért és európai projektekért felelős miniszter, Vlad Voiculescu – egészségügyi miniszter és Ciprian Teleman – kutatási, innovációs és digitalizációért felelős miniszter. Az RMDSZ Kelemen Hunort miniszterelnök-helyettesnek, Cseke Attilát közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős miniszternek, Tánczos Barnát környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszternek, Novák Eduárdot pedig ifjúsági és sportminiszternek jelöli.

Nagy a valószínűsége annak, hogy ma a kormányprogramról is részletesebb tájékoztatást kapjunk.

Az eddig elhangzott nyilatkozatokból egyelőre annyi derült ki, hogy a kormányt alkotó 3 politikai alakulat Románia modernizációját ígéri és azt, hogy az Államelnöki Hivatallal partnerségben dolgozzák majd ki a szükséges reformok terveit. A miniszterelnök-jelölt az egészségügyi helyzet megoldását és az „egészséges” gazdaság fellendítését tűzte ki elsődleges céljául. Florin Câţu Klaus Johannis elnök mellett nyilatkozott így, miután az államelnök hivatalosan is bejelentette a miniszterelnök személyére tett javaslatát. A Cotroceni palotában tartott tegnapi tanácskozáson egyébként a Szociáldemokrata Párt nem vett részt. Az alakulat elnöke, Marcel Ciolacu továbbra sem  hajlandó támogatni egy jobboldali koalíciót és azt is bejelentette, hogy a miniszter-jelöltek nem számíthatnak formális meghallgatásra a parlamenti bizottságokban.

Forrás: RRA


december 23, 2020