• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Közvitára bocsátották a járvány utáni gazdaságélénkítő tervet

Közvitára bocsátotta a kormány azt a járvány utáni gazdaságélénkítő tervet, amely 30 milliárd eurót hozna Romániának uniós alapokból.

Az Európai Uniótól származó összegeket több száz kilométer autópálya építésére, iskolai infrastrukturális befektetésekre, a közigazgatás digitalizálására fordítanák. Az országos fellendítési tervet az este mutatták be egy eseményen, melyen Klaus Iohannis államfő elnökölt.

Azoknak a tervek, amelyeket ennek a keretprogramnak a részeként valósítanak, követniük kell az Unió által megszabott irányvonalat és szabályokat, illetve a digitalizálásra, a környezetvédelemre és a strukturális reformokra vonatkozó elveket. A 30 milliárd eurós támogatásból 14 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, a többi pedig előnyös feltételek mellett felvett uniós kölcsön. Közben több oktatással, szociális-, illetve egészségügyi kérdéssel foglalkozó civil szervezet is bejelentette, hogy szívesen segít a gazdaságélénkítő terv kidolgozásában azzal a feltétellel, hogy a kormány valóban figyelembe veszi véleményüket. A nem kormányzati szervezetek szerint a készülő dokumentumban kötelezően ki kell majd térni a sérülékeny helyzetben levőkre és külön oda kell figyelni a hátrányos helyzetű gyerekre, fiatalokra. A segítségüket felajánló civil szervezetek között van a World Vision, a Mentsétek meg a gyerekeket Alapítvány és a Romániai Akadémiai Társaság is.

A kormány vállalja, hogy teljes egészében az ország fejlesztésére fogja fordítani azt az európai uniós pénzügyi csomagot, amelyhez a következő években jut hozzá Románia – jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök az országos helyreállítási terv közvitára bocsátása alkalmából tartott eseményen.

A kormányfő azt mondta, uniós csatlakozása óta a leglendületesebb fejlődési időszaka elé néz Románia, hiszen soha nem állt rendelkezésére ilyen jelentős összegű pénzügyi támogatási csomag. Rámutatott, az országos helyreállítási terv csak egyik pillére az ország következő évekbeli fejlődésének, hiszen az ennek keretében Romániának járó több mint 30 milliárd euró mellett további 46 milliárd euró áll majd az ország rendelkezésére az EU 2021-2027-es költségvetéséből. Ebből az összegből  az állam reformját, modernizálását, digitalizálását, valamint a kormány- és más intézmények vagy szociális szereplők közötti jobb kommunikációt szeretnék megvalósítani.

A 30,4 milliárd euró értékű országos helyreállítási tervnek négy nagy célkitűzése van: Románia fejlesztése és korszerűsítése, a városok korszerűsítése és fejlesztése, a nagy közszolgálati rendszerek fejlesztése és az üzleti szférába való beruházás – jelentette ki csütörtök este Marcel Boloş európai alapokért felelős miniszter a terv közvitára bocsátásának alkalmából tartott eseményen.

A városok fejlesztésével és korszerűsítésével javulni fog az emberek életszínvonala, a társadalmi együttélés minősége, a nagy közszolgálati rendszerek – egészségügy, oktatás – fejlesztése és korszerűsítése is ezt a célt szolgálja, magyarázta a miniszter, rámutatva, hogy az európai unió nagyon nagy, több mint hétmilliárd eurós finanszírozást biztosít az egészségügynek. Az üzleti szférába való beruházás fogja biztosítani Románia gazdaságának a fejlődését, az új munkahelyek teremtését. Az unió ezen a téren is rekordmagasságú, több mint 3,8 milliárd eurós büdzsét kínál fel. Az európai helyreállítási terv összesen 672,5 milliárd eurót bocsát a tagállamok rendelkezésére, ebből Románia 30,4 milliárd eurót hívhat le. Románia összesen mintegy 80 milliárd eurót hívhat le az elkövetkező években, ennek az összegnek a 38%-át a helyreállítási terven keresztül a fejlesztési projektekre, magyarázta az európai alapok minisztere.

Forrás: RRA/Agerpres


november 27, 2020