• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON
Photo: Bereczky Sándor http://www.facebook.com/bereczky.sandor

Ég veled, Vasile Cazan!

Fájdalommal, megdöbbenéssel fogadtuk a hírt:  nem sokkal ezelőtt elhunyt  Vasile Cazan karnagy és zeneszerző, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia igazgatója. 68 éves volt.

Vasile Cazan 1952-ben született Marosvásárhelyen. Zenei képzését nyolcéves korában kezdte szülővárosában: hegedűt, brácsát és később  klarinétot, tubát és orgonát is tanult, ez utóbbit a hangszer híres marosvásárhelyi orgonistája és zeneszerzője, Kozma Mátyástól, aki elsőként tanította zeneszerzésre, majd a kolozsvári “Gheorghe Dima” Zeneakadémián folytatta tanulmányait, ahol Dorin Pop professzornál tanult karvezetést.

Később a kórusvezetés művészetében Marin Constantinnal tökéletesítette tudását a bukaresti Madrigal kórusban. 1996, 1997 és 1998 nyarán zenekari karmesteri mesterkurzusokon vett részt New Yorkban Halász László karmester és professzor mellett a New York-i Julliard Konzervatóriumban, Bruno Walter volt karmester-asszisztensnél a New York Metropolitan Operában, hosszú évekig ő volt a New York City Opera első karmestere és igazgatója.

Vasile Cazan tehát karmesterként kezdte pályafutását 16 éves korában, számos vallásos zenei együttessel dolgozott együtt. 1990 óta a Marosvásárhelyi Filharmónia Vegyeskarának karmestere, amellyel számos a cappella hangvesenyt adott és az együttessel számos vokál-szimfonikus és operaművet is előadott.  1996 őszétől a Filharmónia zenei titkára. Szenvedélye a kompozíció, sok kórus- és vokál-szimfonikus művet alkotott.  Mindig hálával beszélt  Csíky Boldizsár zeneszerzőről, kedves mesteréről, akitől nagyon sokat tanult.

Több száz művet hangszerelt fúvósegyüttesek, vonós zenekar, de szimfonikus zenekar számára is. Turnézott Magyarországon, Ausztriában, Svájcban, Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Dániában, Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban.

1998 óta Vasile Cazan a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia igazgatója. A Marosvásárhely zenei életéért végzett áldozatos  munkájáért  2012-ben a Maros megyei prefektúra a megye legmagasabb kitüntetését, “Fibula de la Suseni” kitüntetését adományozta neki, 2015-ben pedig a várostól elnyerte “Pro Cultura” elnevezésű kitüntetést is.

Szinte utolsó leheletéig a Filharmónia élete, munkája foglalkoztatta. Élete utolsó interjúját szeptember 30-án készítette vele Boér Károly kollégánk, amikor a filharmónia évadnyitójáról beszélt lelkesen… mert ő mindig lelkesedett, ha muzsikáról, és a szeretett Filharmóniájáról volt szó.

Vasile Cazan jelentős zeneszerző is volt.  Most, emlékére, csendüljön fel egy részlet az In memoriam C Silvestri című alkotásából. Búcsúzzunk tőle ezzel a művével, amelyet nagyon szeretett. ,,Örökre büszke leszek arra, hogy ezt a hangfelvételt 2010-ben én készítettem, a Kultúrpalota nagytermében, a szerző jelenlétében, aki később is nagyon elégedett volt munkámmal.,,- emlékezik vissza Boér Károly. Vasile Cazan művét a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vegyeskara és szimfonikus zenekara tolmácsolja.



október 11, 2020