• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Újabb részleteket közöltek a tanévkezdésről

Monica Anisie tanügy- és Nelu Tataru egészségügy-miniszter ma sajtótájékoztatón közölt részleteket a közoktatásban bevezetendő egészségügyi szabályokról és a 2020/2021-es tanévről.

Mint kiderült: az Országos Közegészségügyi Intézet szeptember 7-én teszi közzé a helyi járványügyi adatokat, ennek függvényében közlik szeptember 10-én a tanintézmények vezetői a megyei katasztrófavédelmi bizottságokkal, a közegészségügyi igazgatóságokkal (DSP) és a tanfelügyelőségekkel, milyen forgatókönyvet (zöld, sárga vagy vörös) léptetnek érvénybe iskolakezdéskor – írja a Maszol. Az is kiderült, hogy a legújabb változat szerint a szülőknek nem kell egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot írniuk gyermekük egészségi állapotáról.

Az online oktatásba kapcsolódhat be az a gyerek, aki krónikus beteg, vagy idős személyekkel lakik együtt – közölte Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A tárcavezető kifejtette: nem a tanár feladata, hogy megállapítsa, hogy egy gyerek fertőzött-e, vagy sem. Ha a tanár szemrevételes vizsgálattal úgy ítéli meg, hogy fennáll a fertőzés gyanúja, akkor a gyereket az elkülönítőbe kíséri, és telefonál a szüleinek, a 112-es egységes segélyhívószámot kizárólag sürgősségi esetben használja – tette hozzá. A további, esetleges epidemiológiai vizsgálatról az egészségügyi igazgatóságnak kell gondoskodnia – magyarázta Tătaru. Az egészségügyi miniszter ma a tanügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatót a közoktatásban bevezetendő egészségügyi szabályokról. Az Országos Közegészségügyi Intézet szeptember 7-én közzéteszi a helyi járványügyi adatokat, majd ennek függvényében szeptember 10-én a tanintézmények vezetői közlik a megyei vészhelyzeti biztosságokkal, a közegészségügyi igazgatóságokkal és a tanfelügyelőségekkel, milyen forgatókönyvet léptetnek érvénybe iskolakezdéskor.

Augusztus végén a hatóságok három forgatókönyvet dolgoztak ki a tanintézmények megnyitására településenként az utolsó két hét alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések ezer lakosra jutó teljes száma alapján.

Ha ez a mutató egy alatt van (zöld forgatókönyv), akkor megnyitnak az iskolák, ha egy és három között (sárga forgatókönyv), akkor csak az elemisek és a végzősök vehetnek részt személyesen a tanórákon, ha pedig 3 felett van (piros forgatókönyv), akkor az illető településen bezárnak (vagy ki sem nyitnak) az iskolák és online folytatják a tanévet.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter ma hangsúlyozta, az új típusú koronavírussal szembeni védekezésben a fizikai távolságtartás, fertőtlenítés és a maszkviselés a legfontosabb. Ezért az iskolákban legalább egyméteres távolságot kell tartani, ha erre nincs lehetőség, a plexifalas elválasztást javasolják. Emellett világosan ki kell jelölni az udvarról az épületbe vezető utat. Öt éves korig az óvodásoknak nem kell maszkot viselniük, jegyezte meg a miniszter, így egyelőre csak következtethetünk arra, hogy az iskolákban ez tanárnak, diáknak egyaránt kötelező lesz.

Forrás: Maszol/Agerpres


szeptember 1, 2020