• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON
Fotó: MTI/Varga György

Koronavírus: több ország is szigorította a beutazási feltételeket

A koronavírussal fertőzött betegek számának növekedése miatt a magyarországi hatóságok szigorították az egyes országok állampolgárai számára a beutazás feltételeit. Az újabb intézkedések nem vonatkoznak a Romániából érkezőkre.

Málta, Finnország és Norvégia azonban megtiltotta a román állampolgárok beutazást, Hollandiában pedig házi elkülönítésbe kell vonulniuk a Romániából beutazó személyeknek, akik kötelesek egy saját felelősségre kitöltött egészségügyi nyilatkozatot is  felmutatni. Ausztriába való utazás esetén egy négy napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszt bizonylatát kell felmutatni, ellenkező esetben két hetes elszigetelés vár a román állampolgárokra. Nagy Britannia mától feloldotta a biztonságosnak nyilvánított országok állampolgárai számára a beutazási korlátozásokat, Románia azonban nem tartozik ezen országok közé.

Görögország a korlátozások újbóli bevezetését fontolgatja, miután megnőtt a koronavírusos esetek száma. 

A járványtani szakemberek szerint úgynevezett importesetekről van szó, a lakosság ugyanis a határok megnyitása után fertőződött meg. A kormány szóvivője arra figyelmeztetett, hogy az előírások egy részét nem tartja be a lakosság. A Román Rádió athéni tudósítója szerint a tervezett intézkedések között szerepel az is, hogy minden turistát tesztelnek, aki Bulgária felől érkezik az országba. Michaela Lambrinidou arról számolt be, hogy a Kulata – Promahonas határátkelőnél jelenleg zökkenőmentes a közlekedés. A személygépkocsik számára négy ellenőrzőpontot nyitottak meg, a véletlenszerű koronavírusteszteket pedig három mobillaborban végzik. A hatóságok arra számítanak, hogy a hétvégén növekedni fog a turistaforgalom és amennyiben kötelezővé teszik valamennyi turista tesztelését, jelentősen hosszabb lesz a várakozási idő. Ugyanakkor a hellén hatóságok előzetes bejelentés nélkül módosíthatják az országba való beutazásra vonatkozó szabályokat. Ezt a lépést akkor teszik meg, ha az elkövetkezendő időszakban növekedni a fog a koronavírusos esetek száma.

Olaszország 13 unión kívüli ország előtt zárta le határait, többek között a Moldovai Köztársasággal, Bosznia-Hercegovinával és Észak-Macedóniával szemben. 

A korlátozás vonatkozik azokra is, akik az említett országokon utaznak át, miután Rómában több mint 40, koronavírusos bangladesi állampolgárt azonosítottak, akik a származási országukból érkeztek az utolsó Olaszországba tartó repülőjáratokkal. A Román Rádió tudósítója szerint a döntésről az olasz egészségügyi miniszter, Roberto Speranta adott ki sürgősségi rendeletet. Azok az olasz állampolgárok, akik a tiltólistára került országokból térnek haza, beléphetnek az országba, de két hét azonnali karanténba kerülnek. Az olasz egészségügyi tárca vezetője hangsúlyozta, véleménye szerint az Európai Unió országai szigorúbb intézkedéseket kéne bevezessenek, ami a határátkelést illeti, elsősorban az unión kívüli országokból érkezők esetében és ezt egy közös terv alapján kéne végrehajtani. (RRA)


július 10, 2020