• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9744 RON
  • USD4.4504 RON
  • GBP5.9110 RON
  • HUF1.2603 RON

Romániában is kezd népszerűvé válni az otthontanulási rendszer

Több okból döntenek úgy a szülők, hogy kiveszik a közoktatási rendszerből gyerekeiket. A közvélemény megosztott a kérdésben, vannak, akik nagyon jónak tartják, de vannak olyanok is, akik a gyermek közösségi életére hivatkozva nem tartják jó ötletnek azt, hogy nem egy osztályközösségben töltse iskolás éveit.  A szakember szerint előnye is hátránya is vannak annak, ha otthoni oktatásban részesül a gyerek, arra figyelmeztetnek, hogy fontos a változatosság, nem árt, ha nem csupán egy féle tanítási módszert ismenek meg a fiatalok.

Az ország törvénykezése csupán kiskapuk által teszi lehető azt, hogy büntetés nélkül ki tudják venni a gyereket a kötelező oktatási rendszerből – tudtuk meg Szabó Ödön parlamenti képviselőtől.

Fejes Réka pedagógus, Maros megyei szaktanfelügyelő úgy véli fontos a közösség, hiszen az egész életünk erről szól.

A Babes Bolyai Tudományegyetem adjunktusa Lazsádi Csilla szerint azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy a szülő és gyermek kapcsolatában van egy egészséges leválási folyamat, ezért lehet hátrány állandó ellenőrzés alatt tartani a gyereket. Kell neki az, hogy megtanuljon önállónak lenni és rendkívül fontos, hogy az otthoni tanítás ne menjen a szülő-gyerek viszonyának róvására. Ha ezt tapasztalják, nem árt visszatérni a hagyományosnak tartott, közoktatási rendszerbe.

A családnak is nagy nyomássá válhat, hogy minden tekintetben csak rajtuk múlik a gyerek fejlődésének követése és az őt ért hatásokat csak ők szabályozzák. Nagyon régen is a családban tanult a gyerek, de akkor nem a mai értelemben vett nukleáris családban, hanem a nagycsaládban és hagyományokkal, szokásokkal rendelkező kisebb falusi vagy más közösségekben. Még annál is régebb egész közösségek együtt nevelték a gyerekeket, tehát nem egyedül anyuka meg apuka volt felelős a gyermek biztonságáért és megfelelő fejlődéséért. Ez is rejt egy “kis” veszélyt, de nemcsak a gyermek számára, hanem a szülőre háruló óriási felelősség miatt, a szülő mentálhigiénéjára is jobban vigyáznék az otthon nevelők esetében. – fejtette ki Lazsádi Csilla.

Sebestyén Aba színész, rendező szerint amilyen nagy felelősség az, hogy az ember rábízza a gyerekét egy rendszerre amit nem tud ellenőrizni, ugyanakkora a felelőssége, hogy saját kezébe veszi a gyermeke sorsát. Sebestyén Aba színész rendező szerint biztonságos, számukra járható és bevált az otthon tanítás, mint mondja, gondoskodnak arról, hogy a gyerek közösségbe is menjen. Az apuka szerint lánya szívesen tanul és nem bánják, hogy így döntöttek.


november 6, 2019