• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9724 RON
  • USD4.5865 RON
  • GBP5.9815 RON
  • HUF1.2432 RON

Dolgoznak a helymeghatározó rendszer életbe ültetésén

A caracali ügyben a 112-es hívás nagy területen való helymeghatározását helyesen végezték el – szögezte le tegnap esti sajtóértekezletén Raed Arafat államtitkár, a sürgősségi hívásrendszerrel foglalkozó minisztériumközti bizottság elnöke.

Az államtitkár szerint dolgoznak az AML (Advanced Mobile Location) típusú helymeghatározó rendszer életbe ültetésén, de megjegyezte, hogy ennek is megvannak a maga határai, például csak okostelefonokra működik, a régi készülékek lokalizációjára nem alkalmas. Raed Arafat bejelentette: a minisztériumközti bizottság által összeállított, a 112-es rendszerre vonatozó, tizennégy rövid-, közép- és hosszútávon életbe ültetendő intézkedést tartalmazó jelentést a miniszterelnök elé terjesztette.

A katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta, a jelentés kielemzi a 112-es rendszer jelenlegi helyzetét, a diszpécserszolgáltatást és a helymeghatározási problémákat. A rövidtávú intézkedések közé tartozik a lokalizációs rendszerre vonatkozó jogszabály javítása – mondta Arafat a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón. A tervezet kitér a feltöltőkártyák használatára is, mert az első félévben a 112-es egységes segélyhívószámra beérkező visszaélésszerű állhívások 81 százaléka ilyen kártyáról történt, emiatt nem lehetett azonosítani a hívó felet. A jelentést teljes egészében nyilvánosságra hozzák, tette hozzá Raed Arafat.

Arafat szerint a rendszer nem tökéletes, de működik

A 112-es rendszer nem tökéletes, de helytelen lenne azt állítani, hogy nem eredményes, hisz naponta több ezer hívást kezelnek, döntő többségüket megfelelő módon – nyilatkozta tegnap Raed Arafat államtitkár, a sürgősségi hívásrendszerrel foglalkozó minisztériumközti bizottság elnöke.

Hozzátette, egyetlen rendszer sem tévedhetetlen, de nem lehet a lakossággal azt kommunikálni, hogy a 112-es rendszer nem működőképes, kész tákolmány, nem eredményes. Mint fogalmazott, komoly gondot okozna, ha a lakosság elveszítené a bizalmát ebben a rendszerben.

Ki fogják képezni a sürgősségi diszpécsereket

Mint fogalmazott, a diszpécserek képzése mellett, külön figyelmet fognak fordítani az úgynevezett integrált diszpécserrendszer bevezetésére is. Első körben európai uniós alapokból Bukarestben és Marosvásárhelyen 650 diszpécsert képeznek ki a sürgősségi hívások fogadására. A képzésen részt vesznek a rendőrség képviselői is.

Az államtitkár szerint a cél az, hogy olyan szakképzett diszpécserei legyenek az országnak, akik képesek bármilyen jellegű hívást az elejétől a végéig végigvinniük anélkül, hogy át kellene adniuk, vagy más intézményeket kellene segítségül hívniuk. Hozzátette, a program 36 hónap alatt megvalósítható. Az államtitkár további intézkedések között említette a katasztrófahelyzetben szükséges együttműködési procedúrák finomítását, illetve egyéb kiegészítő lokalizációs technológiák alkalmazását.

Forrás: Agerpres/Maszol


augusztus 8, 2019