• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9744 RON
  • USD4.4504 RON
  • GBP5.9110 RON
  • HUF1.2603 RON

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság új elnöke

Megválasztották Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikust az Európai Bizottság következő elnökének az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén tegnap.

A képviselők 383 szavazattal, 327 ellenében, 22 tartózkodás és egy érvénytelen szavazat mellett támogatták a titkos szavazáson a jelölt bizottsági elnöki kinevezését. Az Európai Bizottság elnökségére jelölt Ursula von der Leyennek a szavazáskor hivatalban lévő képviselők abszolút többségének – 50 százalék plusz egy fő, azaz 374 képviselő – szavazatára volt szüksége a megválasztáshoz. Az uniós tagállamok állam- és kormányfői július elején tartott, háromnapos csúcsértekezletükön döntöttek arról, hogy Ursula von der Leyent javasolják az Európai Bizottság elnöki posztjára. A május 23-a és 26-a között tartott európai parlamenti választások eredményein alapulva és az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács javaslata alapján választotta meg az Európai Bizottság következő elnökét az Európai Parlament. Ursula von der Leyen tegnap bejelentette, hogy ma távozik a német védelmi miniszteri posztról. A tisztséget 2013 decembere óta ellátó konzervatív politikus hangsúlyozta, hogy a szavazás kimenetelétől függetlenül távozik. Von der Leyen tegnap, az uniós parlamentben elmondott programbeszédében a migrációval kapcsolatban a többi között úgy vélekedett, hogy az Európai Uniónak többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében. Küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen.

Egy erős és egységes EU-t szeretne az új elnök

Megkezdődik a munka egy erős és egységes Európai Unió megteremtése érdekében, a belső harcok helyett a közös kihívások leküzdésére kell összepontosítani – jelentette ki Ursula von der Leyen, miután megválasztották az Európai Bizottság következő elnökének tegnap este Strasbourgban.

Rövid köszönőbeszédében hangsúlyozta: a belé vetett bizalommal az Európai Parlament képviselői hitet tettek egy “egységes, kelettől-nyugatig, déltől-északig terjedő Európa” mellett. Közös, konstruktív alapokon álló munkára szólította fel az uniós képviselőtestület tagjait. A szavazás eredményének kihirdetése után Ursula von der Leyen későbbi sajtótájékoztatóján elmondta: klímabarát EU-t kíván teremteni, amely szolgálja a polgárokat, gazdaságilag erős, illetve a jogállamiság és a demokrácia tiszteletén alapul. A tagállamok vezetői által Jean-Claude Juncker utódjául jelölt politikust meglehetősen szűk többséggel hagyta jóvá tegnap az EP. A képviselők 383 szavazattal, 327 ellenében, 22 tartózkodás és egy érvénytelen szavazat mellett támogatták a titkos szavazáson a jelölt bizottsági elnöki kinevezését. Mandátuma november 1-jén kezdődik és öt évig tart. Az Európai Bizottság megválasztott elnöke most hivatalos levélben kéri majd fel a tagországok vezetőit, hogy tegyenek javaslatot a brüsszeli testület tagjaira. A biztosjelöltek meghallgatására szeptember 30-a és október 8-a között kerül sor az EP illetékes bizottságaiban. Ezután a parlamentnek a teljes biztosi testületet meg kell választania, ami várhatóan az október 21-24-i plenáris ülésen lesz.

Angela Merkel is gratulált 

Angela Merkel német kancellár és több német pártvezető is gratulált tegnap este Ursula von der Leyen német védelmi miniszternek megválasztásához az Európai Bizottság élére. A német kancellári hivatal által közzétett közlemény szerint a kormányfő örömét fejezi ki, hogy első alkalommal kerül nő a brüsszeli testület élére, egyúttal hangsúlyozza, hogy több mint öt évtized után lesz ismét német elnöke a bizottságnak. A szintén német konzervatív Walter Hallstein a bizottság első elnöke volt 1958-tól 1967-ig.

A lengyel kormányfő szerint új fejezet kezdődik az EU-ban

Ursula von den Leyennek az Európai Bizottság elnökévé választása reményt ad arra, hogy új fejezet kezdődik az Európai Unióban – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő tegnap esti rendkívüli varsói sajtóértekezletén.

Mérsékelten derűlátó, az EB-elnök asszony reményt ad új kezdetre – mondta a miniszterelnök. Varsó remélhetőleg olyan partnerre talál benne, mely “teljesen eltér attól, aki a megértés hiánya, konfliktusokra való hajlama, a térség emocionális kezelése miatt fenyegetést jelentett volna Közép-Európára nézve – utalt Mateusz Morawiecki a korábbi szocialista csúcsjelöltre, Frans Timmermansra.

Klaus Iohannis is gratulált az új elnöknek

Klaus Iohannis államfő gratulált tegnap este Ursula von der Leyennek az Európai Bizottság elnöki tisztségébe való kinevezéséhez.
Türelmetlenül várja a szoros együttműködést az erősebb Európa érdekében – tette hozzá a Twitteren. Az Európai Parlament tegnap 383 támogató, 327 ellenszavazattal és 22 tartózkodás mellett jóváhagyta Ursula von der Leyen kinevezését az Európai Bizottság elnöki posztjára. A német politikus a luxemburgi Jean-Claude Junckert váltja a tisztségben november 1-jétől, és ő az első nő, aki az EB élére kerül.

Forrás: MTI


július 17, 2019