• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9744 RON
  • USD4.4504 RON
  • GBP5.9110 RON
  • HUF1.2603 RON
Fotó: MTI/Veres Nándor

Az RMDSZ a belügyminiszter menesztését kéri

A belügyminiszter és Hargita megye prefektusának menesztésére szólítja fel az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt a miniszterelnököt az RMDSZ.

Kelemen Hunor, a szövetség elnöke továbbá felszólította a hatóságokat is, hogy azonnal állítsák elő és vonják felelősségre mindazokat, akik barbár módon rongáltak, betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörték a kaput, és kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket. Arra emlékeztetett, hogy: a magyar emberek békésen tiltakoztak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt időszakban több román hatóság is megállapított. Tegnap délután a román és a magyar közösség tagjai néztek farkasszemet egymással a lakatlan Úz-völgye temetője előtt. A karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük az élőláncot alkotó székelyföldi tiltakozók és a több ezer román megemlékező között.

A temető oldalsó, hátsó részén futballhuligánoknak látszó fiatalok bejutottak a sírkertbe, belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott és ortodox szertartás keretében felszentelték az úzvölgyi katonatemetőben törvénytelenül létesített román emlékművet és parcellát.

A csendőrség ezzel szemben azt állítja, hogy nem történt erőszakoskodás az úzvölgyi temetőnél sem a résztvevők, sem a résztvevők és a rendvédelmi szervek képviselői között. Azon információk kapcsán, miszerint fakereszteket törtek össze a sírkertben, a Román Csendőr-felügyelőség azt állítja, az első vizsgálatok alapján „nem észleltek ilyen elemeket”, az illetékes szervek azonban még kivizsgálják a helyszínt.

Dormánfalva polgármestere sem történt erőszak

Dormánfalva polgármestere szerint nem történt erőszak az Úz-völgyében, helytállóak a csendőrség közleményében foglaltak.

Constantin Toma az egyik hírtelevízióban a csendőrségnek arra a közleményére utalt, amely szerint törvénytelenül létrehozott román parcella felavatására érkező személyek nem követtek el erőszakos cselekedeteket. A polgármester állításának számos helyszíni videó és fotó mond ellent. A felvételeken jól látszik, amint a helyszínre csődített több ezer román megemlékező a kaput szétverve, erőszakkal benyomul a katonatemetőbe. Az élőláncot alkotó magyarokat zászlórudakkal bántalmazták, gyalázkodtak és a magyar katonák sírjára elhelyezett fakereszteket törtek szét. A településvezető szerint a Hargita és Kovászna megyeiek akciója nem volt szerencsés, kényelmetlenséget okoztak az ünnepelni készülő románoknak.

Forrás: Agerpres/Maszol/Mediafax


június 7, 2019