• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9744 RON
  • USD4.4504 RON
  • GBP5.9110 RON
  • HUF1.2603 RON
Fotók: MTI/Veres Nándor

Kövekkel dobálták meg az élőláncot alkotó magyarokat

Frissítve:

Elhagyták az úzvölgyi temető környékét a tiltakozásra összegyűlt Hargita és Kovászna megyei magyarok.

Távozásuk után ortodox megemlékező szertartást tartottak a sírkertben az ország különböző részeiről összesereglett mintegy ezer román jelenlétében. A több román ortodox pap végezte szertartás keretében felolvasták annak a 149 román katonának a nevét, akik a környéken estek el. A Hargita és Kovászna megyei magyar közösségek tagjai távoztak a temető környékéről, amikor a románok felfeszítették és eltörték a sírkert kapuját. A helyszínen sok a csendőr és a rendőr, amikor azonban a kaput felfeszítették, több csendőrt és újságírót is bántalmaztak. A jelenlévők közül sokan azt mondták, a románoknak és magyaroknak ki kellene egyezniük, mert a temetőben elhantoltak is “együtt nyugszanak”.

Továbbra is csendőrségi felügyelet alatt marad az úzvölgyi temető – közölte az Országos Csendőr-főkapitányság, amely civilizált magatartásra szólította fel a helyszínen lévő személyeket. A csendőrség arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy a felvételek alapján minden törvénysértőt azonosítanak és megbüntetnek.

Felfeszítették a temető kapuját

Felfeszítette az úzvölgyi katonai temető kapuját a román szervezetek néhány tagja, akik a csendőrökkel, de a helyszínen lévő magyarokkal is összetűzésbe kerültek. Egyesek közülük agresszíven viselkednek és követelik a csendőröktől, hogy engedjék be a helyszínre érkezett több mint ezer román személyt a temetőbe.

Kövekkel dobálták a magyarokat

Kövekkel dobálta és gyalázta ma délután az úzvölgyi katonatemető körül élőláncot alkotó magyarokat románoknak egy csoportja, akik azért érkeztek a helyszínre, hogy részt vegyenek a Dormánfalva polgármesteri hivatala által meghirdetett szertartáson.

Egy részük a csendőrkordont áttörve behatolt a temetőbe, és megrongált több fakeresztet. Az élőláncot alkotó székelyföldi civilek egy része fél hat után a csendőrök oltalma alatt elhagyta a helyszínt, a papok pedig bevonultak a temetőbe megtartani a szertartást. A történtek előzményeként csaknem ezer székelyföldi civil és közszereplő vont élőláncot az úzvölgyi katonatemető elé ma délután, hogy megakadályozza az egyházi szertartásnak és koszorúzásnak a megtartását, amelyet Dormánfalva polgármesteri hivatala hirdetett meg a hősök napja alkalmából. A székelyföldiek székely zászlókkal és transzparensekkel sorakoztak fel tömött sorokban a lakatlan hegyi település első világháborús katonatemetője előtt a csepergő esőben. Transzparenseiken azokat a román hatóságok által kiállított iratokat mutatták be, amelyek szerint Dormánfalva polgármestere törvénytelenül járt el, amikor a település közvagyonába vette a temetőt és építési engedélyt adott magának a temetőbeli román parcella kialakítására. A rendőrség és a csendőrség nagy erőkkel tartózkodik a helyszínen, hogy elejét vegye egy esetleges román-magyar összecsapásnak.

A helyszínen Constantin Codreanu, a Népi Mozgalom Párt képviselője úgy nyilatkozott, nem hajlandó távozni mindaddig, amíg a temetőben el nem helyezi az általa hozott koszorút. Kijelentette, semmiféle engedélyre nincs szüksége ahhoz, hogy tisztelegjen a román hősök előtt.

 

Továbbra is csendőrségi felügyelet alatt marad az úzvölgyi temető – közölte az Országos Csendőr-főkapitányság, amely civilizált magatartásra szólította fel a helyszínen lévő személyeket.

A csendőrség arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy a felvételek alapján minden törvénysértőt azonosítanak és megbüntetnek.

Forrás: Maszol/Agerpres


június 6, 2019