• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9720 RON
  • USD4.5778 RON
  • GBP5.9484 RON
  • HUF1.2384 RON
A fénykép csak illusztráció. Fotó: Ber Zsolt/Tompa Miklós Társulat

Ma van a színházi világnap

Ma van a színházi világnap, ebből az alkalomból a színházakban az előadások előtt felolvassák azt a nemzetközi üzenetet, amelyet az idén Carlos Celdrán rendező, író, színház igazgató fogalmazott meg.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

A Nemzetközi Színházi Intézet minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a színház művészei és a közönség számára. Az idei színházi világnapon Carlos Celdrán kubai rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel az előadások előtt a színházakban. A művész üzenetében – amelyet azt írja, hogy a színház hivatása átélni az adott, a múló pillanat puszta igazságát. Mint írja, a színház láthatatlanul terjed, nem ismeri a földrajzot, de beleavatkozik mindazok életébe, akik művelik. A színházművészet egyesít.

A Csíki Játékszín egész napos programokkal várja a közönséget

A színházi világnap alkalmával, ma a Csíki Játékszín délelőtt és délután is programokkal várja a közönséget.

Délben 12 órától az Ásókapa című előadás próbáját lehet megnézni. Délután 5 órától a kortárs orosz szerző, Borisz Akunyin Sirály című darabja szerepel műsoron, az előadás előtt Kányádi Szilárd színházigazgató tolmácsolja a világnapi üzenetet, utána pedig beszélgetésre maradhat a közönség, az előadás és a színházi világnap lesz a téma. A beszélgetés után a jelenlévők először láthatják majd azt a dokumentumfilmet, amely a Csíki Játékszín húsz évéről készült.

Sepsiszentgyörgyön színházi kulisszalátogatást szerveznek ma

Színházi kulisszalátogatást szerveznek ma, a színház világnapján a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban.

A magyar társulat két színésze, Korodi Janka és Kónya Ütő Bence diákoknak szervezett színháztúrát tart. A Tamási Áron Színház, az M Studio Mozgásszínház és a Cimborák Bábszínház emellett három előadással ünnepel. Ma 11 órától A halhatatlanságra vágyó királyfi című népmese alapján készült bábjátékra, 13 órától a Danse Noir mozgásszínházi produkcióra, illetve este 19 órától a Liliom című előadásra várják a közönséget. A Színházi Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színház és a kultúra fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt.

Forrás: MTI/Marosvásárhelyi Rádió



március 27, 2019