• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9722 RON
  • USD4.5831 RON
  • GBP5.9672 RON
  • HUF1.2376 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Veszélyben a méhek!

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2019 január 22-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Az emberi tevékenységnek köszönhetően veszély fenyegeti a méheket. Dr. Tófalvi Melinda Mária korondi méhésszel, egyetemi tanárral készült interjúnk. Székelyvaja és környéke bővelkedik vadállományban – véli Nagy István vadőr. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Egyre bővül a székelydályai Bálint Sándor sajtkészítő termékeinek száma. Sikertörténetünkben vele beszélgetünk. A homoródszentpáli Gábor Elek bár nyugdíjas, még mindig gazdálkodik. Nála jártunk a Gazdaélet mikrofonjával. Ezt követően sorsolunk a hűséges hallgatóink között, de ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat is. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

Meghatározták az állattenyésztési szektorban érvényes, termeléshez nem kötött, Országos Átmeneti Támogatások (ANT) összegét. Ezek szerint a tejtermelő szarvasmarhát tartó gazdák minden tonna leadott tej után 22,18 eurót kapnak. Húshasznú szarvasmarhák esetében a támogatás 88,68 euró egyedenként, juhoknál és kecskéknél 5,24 euró egyedenként. Ezek a támogatások csökkenő irányt mutatnak, a keretösszegek 2020-ig folyamatosan apadnak. (Háromszék)

Újabb közelgő határidőre figyelmezteti az üzemanyagár-támogatásra jogosult gazdálkodókat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A 2018 utolsó negyedévében vásárolt gázolaj-mennyiségek számláinak elszámolására legkésőbb január 31-ig nyílik lehetősége a gazdáknak. A gépesített mezőgazdasági munkálatokhoz 2018. október 1. és december 30. között vásárolt üzemanyagok után a gazdák – várhatóan az előző időszakokhoz hasonlóan – ezúttal is literenként majdnem 1,74 lejes visszatérítésre számíthatnak. A hazai költségvetésből finanszírozott támogatást a növénytermesztők és az állattenyésztők mellett a talajjavítási munkálatokat végző szakcégek is igénybe vehetik. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A 136-os jelzésű megyei út, Gagy és Maros megye határa közötti szakaszon ismét felelőtlen fakitermelés történt. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a helyiek segítségét is kéri a felelősök felkutatásában. Levélben kérték fel a rendőrséget, a környezetvédelmi őrséget, a Területi Közrendi Hatóságot (ATOP), valamint a közúti szállítást ellenőrző felügyelőséget hogy lépjenek az ügyben. Ameddig a fakitermelési tevékenységet, közösen nem tudják a megfelelő mederbe terelni, hogy a megyei útszakaszon ne legyenek rongálások a gátlástalan tevékenység miatt, addig az út felújítása sem jöhet szóba. (Közlemény/Gazdaélet)

Az őszi száraz hónapok miatt nagy szükség volt az elmúlt időszakban lehullott hómennyiségre Hargita megyében. Emellett a megfelelő vastagságú téli csapadék megvédi a tavaly ősszel elvetett, majd kikelt gabonaféléket a fagytól. Ekkora hónak kellene lennie egész télen. Ha az időjárási viszonyok kedvezők maradnak, akkor az ősszel ki nem kelt magok is fejlődésnek indulhatnak. Kivéve azokat a gabonaféléket, amelyeket a gazdák szándékosan későn vetettek el, azok egyértelműen tavasszal fognak kikelni. (Székelyhon/Gazdaélet)

Havi szinten 8,3 százalékkal, több mint hétezer tonnával kevesebb nyers tejből, azaz az októberben átvett 89,8 ezer tonnához képest 82,3 ezer tonnából termeltek novemberben a hazai tejfeldolgozó üzemek – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból. A hazai tejbegyűjtő központokból kieső nyersanyagmennyiséget a romániai tejfeldolgozók a külföldi tejtermelő gazdaságokból rendelt tej több mint 8 százalékos növelésével kísérelték meg ellensúlyozni: novemberben az importtej volumene 10 128 tonnára bővült, miközben egy hónappal korábban az ország határain kívülről származó tejmennyiség még 9314 tonna volt. A feldolgozókba kerülő tej átlagos minőségi paramétere 3,90 százalékos zsír- és 3,31 százalékos fehérjetartalmat mutatott. A tejüzemek egyébként 2018. január és november között összesen 1 millió 25 ezer tonnányi tejből termeltek, amiből 911 ezer tonna a hazai tejtermelő farmokról és tejbegyűjtő központokból, a hiányzó 114 ezer tonna pedig a külföldi tejtermelő telepekről származott. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Alig kezdődött el a bárányozás, a juhászok máris aggódnak, hogy idén sem lesz ára a bárányhúsnak. Idén a katolikus húsvét április 21-re, az ortodox 28-ra esik, így a két ünnepre gyakorlatilag ugyanazon korú bárányokat tudják piacra vinni. A kereslet azonban folyamatosan csökken, így a juhászok attól félnek, gond lesz a vágott bárány értékesítésével. A borúlátók úgy vélik, az élő bárány kilogrammjáért 4-5 lejes, tisztességtelen árat fognak kapni. (Háromszék)

A vendéglátóipar, sütőipar és cukrászat újdonságait és tehetségeit népszerűsítő legnagyobb szakmai verseny zajlik 2019. március 28-a és 30-a között Aradon, a GastroPan kiállítás keretein belül. A GastroPan versenyeken a legtehetségesebb pékek, cukrászok és szakácsok találkoznak, hogy a szakma neves képviselőiből álló zsűri előtt bemutassák tudásukat. A GastroPan versenyek három kategóriába sorolhatók, amelyeken a szakmai zsűri kiválasztja azokat a munkákat, amelyek elnyerik 2019 Év Kenyere és Év Tortája díjakat. A 2019-es GastroPan versenyekre február 28-ig lehet jelentkezni a 0756-610-883 telefonszámon illetve a concurs@gastropan.ro e-mail címen. (GastroPan)

Idén második alkalommal szervezzik meg Csíkmadarason február 28 és március 2-a között a Garden Proiect kertészetnél, a népszerű kertészeti napokat és konferenciát, amelyen megvitatják az aktuális problémákat, bemutatják a főbb pályázati lehetőségeket, de előadásokat hallhatunk többek között a gyógynövénytermesztésről, -begyűjtésről és -feldolgozásról, a fekete ribizli jótékony hatásairól, a kert- és épülettervezési lehetőségekről vagy öntözőrendszerek telepítéséről. A rendezvényen a gyümölcs és bogyós gyümölcsűek termesztésének új technológiáját is ismertetik. A részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött. Jelentkezni az office@gardenproiect.ro címen lehet. (Garden Proiect)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro