• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9722 RON
  • USD4.5831 RON
  • GBP5.9672 RON
  • HUF1.2376 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – V. Tökfesztivál Szovátán

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2018 október 16-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, A hétvégén V. alkalommal szervezték meg a Tökfesztivált Szovátán. Ott készült összeállításunk. Jó termést takarítottak be a krumpliföldekről. Hargita és Kovászna megyei körképünket hallhatják. Majd az október közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Összefogásra és mentalitásváltásra van szükség a mezőgazdaságban is. Csilip Árpáddal, a Hargita megyei Fejlesztési Ügynökség igazgatójával készült interjúnk. Ha a lehetőségekhez mérjük az igényeket itthon is van élet. A bikafalvi Demeter Zoltánt kérdezzük. Ezt követően sorsolunk a hűséges hallgatóink között, de ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat is. Majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

Folyósítják a gazdák számláira a 2018-as mezőgazdasági támogatások előlegét. A direkt kifizetések esetében az előleg a támogatás teljes összegének 70 százaléka, a környezetbarát és ökogazdálkodási, valamint a hegyvidéki támogatások esetében 85 százalékos. Október 26-ig kell kérni az állatok genetikai minőségét meghatározó szolgáltatások állami támogatását, 31-ig lehet igényelni a mezőgazdaságban elhasznált gázolaj utáni luxusadó megtérítését. (Háromszék/Gazdaélet)

Hamarosan indul a Székelyföld-program, amely mezőgazdasági-, fa- és erdőgazdálkodási-, turizmus és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeket támogat. A magyar kormány által finanszírozott erdélyi gazdaságélénkítő stratégiát a sikeres Mezőség-programot követően terjesztik ki Kovászna, Hargita és Maros megyékre. A stratégia célja az, hogy olyan gazdasági környezetet teremtsenek, amellyel a Romániában élő magyar közösségek könnyebben boldogulnak szülőföldjükön. Székelyföldön üdvös lenne egy erdőalap létrehozása is, továbbá az erdei, bogyós gyümölcsök hasznosítását ösztönöznék, hiszen ezekre nagy a kereslet, de jelenleg az erdőkben megtermett gyümölcsök 5 százalékát tudják törvényesen hasznosítani. A turizmus területén az épített örökségre, gyógyturizmusra, az ökoturizmusra és a gasztro és borturizmusra épülő vendéglátást támogatnák. A humánerőforrás-fejezet esetében pedig a vállalkozók életét kívánják segíteni, így cégek bevonásával duális képzéseket, illetve célzott ösztöndíjprogramokat támogatnak. (Maszol/Gazdaélet)

Több mint 500 háziállatot öltek meg és több tíz hektárnyi mezőgazdasági területet tettek tönkre a medvék Kovászna megyében, derül ki a megyei Környezetvédelmi Hivatal kimutatásából. Az adatok szerint idén a medve 437 bárányt, 50 kecskét, 42 db. szarvasmarhát, 4 sertést, 3 lovat, 70 tyúkot és 32 méhcsaládot ölt meg. Ugyanakkor több hektárnyi cukkorrépa, rozs-, szójaültetvényben, kukoricásban és napraforgóval bevetett területet rongált meg. Gheorghe Neagu a Kovászna megyei Környezetvédelmi Hivatal igazgatója szerint az utóbbi két évben megsokszorozódtak a medve támadások. (Agerpres)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Világviszonylatban élen jár Románia az apiterápia területén – hangzott el a Méhészegyesületek Nemzetközi Szövetsége által szervezett értekezleten. A romániai lakosság szívesebben fogyaszt méhészeti termékeket mint a mézet magát. Ennek köszönhetően a romániai apiterápia igencsak elismert. A méhészeknek sikerült a propoliszt gyógyszerré minősíttetni és hagyományos gyógymódként elfogadtatni. A statisztikák szerint egyre többen fogyasztanak virágpor és méhpempő alapú termékeket.(Rádióújság/Gazdaélet)

Október 20-án Kápolnásfaluban újra megszervezik a Homoródmenti Gazdanapot és Állatvásárt a Homoród-Küküllő Leader Egyesület társszervezésében. A gazdag programra minden érdeklődőt szeretettel várnak. (Gazdaélet)

Az Erdélyi Múzeum Egyesület Agrártudományi Szakosztálya 2018. november 17-én a Határtalan tudomány témájú Magyar Tudomány Napja Erdélyben 17. fórumához kapcsolódóan hagyományszerűen megtartja éves szakmai konferenciáját, amelynek ez alkalommal a Sapientia EMTE, Marosvásárhelyi Karának főépülete ad otthont. A magyar szaknyelv ápolása, művelése mellett a rendezvény célja egy olyan szakmai fórum biztosítása, amelyben a magyar ajkú hazai és külföldi szakemberek, egyetemi hallgatók és doktoranduszok megbeszélhetik/megvitathatják a szakma aktuális kérdéseit, rávilágíthatnak a jövőbeni kihívásokra, és javaslatokat fogalmazhatnak meg ezek megelőzésére, megoldására. A konferenciára olyan előadásokkal, illetve poszterekkel lehet jelentkezni, amelyek a tág értelemben vett agrártudományokhoz tartoznak, illetve más tudományterületek ehhez kapcsolódó témáját dolgozzák fel. (Közlemény/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro