• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9731 RON
  • USD4.5973 RON
  • GBP5.9669 RON
  • HUF1.2412 RON
Fotók: MVR/Kovács Zsolt

Hajléktalanok karácsonya: segíteni kell és esélyt adni

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat néhány éve a Máltai Szeretetszolgálatra bízta a hajléktalanszálló működtetését, amelyben, a felújítás előtt hálátlan körülmények, uralkodtak. Az intézményben nem voltak sem szakemberek, sem felügyelők, akik érdemben segíteni tudtak volna a rászorulókon.

hajléktalan„Ezt látva mondtuk, hogy ez nem hajléktalanszálló, ezt nem nevezhetjük intézménynek, és döntöttük el, hogy a Szing-szing épületbe fogunk egy külön emeletet a férfiak számára, és egy külön emeletet a nők számára berendezni, és a szabályok mellett adunk esélyt azoknak, akik valamilyen okból ide kerültek. A mi célunk, megfelelő szakemberek mellett esélyt adni a továbblépésre.” – nyilatkozta Tischler Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat Országos Főtitkára.

Székely Róbert, az intézet vezetője elmondta, hogy a szabályokat nem csak a Máltai Szeretetszolgálat dolgozta ki, hanem együtt a polgármesteri hivatallal, valamint a Magyarországi Máltai Szeretetszolgálattal közösen alkották meg a szabályokat. Székely Róbert kihangsúlyozta, hogy ezek a szabályok inkább egy rendszert ajánlanak, emellett szocializálódó tevékenységeket szerveznek nekik, ahol, Székely Róbert szavaival élve, „többet kaphatnak, mint a mindennapi céltalan séta az úton.”

hajléktalanTischler Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat Országos Főtitkára, valamint Székely Róbert, az intézet vezetője egyöntetűen arról beszélnek, hogy a támogatóknak, a munkatársaknak, és az önkénteseknek köszönhetően minőségi ellátásban tudják részesíteni a hajléktalanokat. Továbbá kihangsúlyozták, hogy az embereknek, a társadalomnak elfogadóbbaknak kellene lenniük ezekkel az emberekkel szemben, főleg krízisidőszakban, télen, amikor az életük veszélyben van, hiszen ha télen kint alszanak, lehet, hogy másnap nem ébrednek fel.

„Az emberek, ha látnak egy hajléktalant nem kellene megpecsételniük, akárki juthat erre a sorsra, az emberi élet a legfontosabb, hiszen érték. Mi ezért csináljuk a hajléktalanszállót, mert az emberi élet számunkra a legfontosabb” – nyilatkozta Tischler Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat Országos Főtitkára.

Székely Róbert sikereredményekről is beszélt, mert vissza tudtak csatolni egyéneket a társadalomba. „Családokat segítettünk kibékülni, kijutni az alkohol fogságából, munkahelyet találtunk nekik. Személyenként igyekszünk segíteni, hogy mi az, ami az illető személy életéből hiányzik, és mi segítünk, hogy ezt a hiányt ő pótolni tudja, természetesen akarnia is kell.” – mondta az intézet vezetője.


december 7, 2016