• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9720 RON
  • USD4.5778 RON
  • GBP5.9484 RON
  • HUF1.2384 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – A biomézre van kereslet

A 2016 március 15-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. A bodosi Gáspár családban hagyománya van a kertészkedésnek. Gáspár Jenővel készült interjúnk. Egyre többen szeretnének őshonos gyümölcsfajtákat telepíteni. A csombordi Zsiga István oltványkészítőt kérdezzük. Majd a március közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A biomézre továbbra is van kereslet. Szakács András lőrincfalvi bioméhész válaszol kérdéseinkre. Több mint 200 pék, cukrász és szakács mutatja be az év termékeit az idei GastroPan kiállításon. Váradi Jánost a PanGastro Egyesület elnökét kerestük meg. Háromnegyed egy után megtudhatják játékunk kérdését, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

GastroPan 2014Gazdahírek:

Az Európai Parlament elfogadott egy törvénytervezetet, amely arra kényszerítené a gazdákat, hogy kevesebb antibiotikumot adjanak az állataiknak, mivel a szakértők szerint csak így lehet megakadályozni, hogy antibiotikum-rezisztens baktériumok alakuljanak ki. Ennek érdekében frissítenék az állatorvosi gyógyszerekről szóló jogszabályt és betiltanák az állatok preventív antibiotikumos kezelését. Az intézkedés azért is fontos, mert az állatok húsának fogyasztásával a lakosság körében is nő az antibiotikum-rezisztencia. Az Egészségügyi Világszervezet többször is figyelmeztetett már, hogy a világ egy antibiotikumok utáni kor felé közeleg, ahol az antibiotikum-rezisztencia több halált okoz évente, mint most a rák. Amennyiben a jogszabályt elfogadják a tagállamok, a korlátozások 2019-től lépnek életbe. (Kolozsvári Rádió)

Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter újabb ígérete szerint április 8-án kezdik el folyósítani a tavalyi évre járó területalapú támogatásokat. Az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap által nyújtott területalapú szubvenció értéke 77,42 euró hektáronként. Az idei évre érvényes támogatások 220 euróra rúgnak hektáronként az 5–30 hektár közötti területekre, 170 euró a 30 hektár felettiekre. Az uniós rendelkezések szerint a földalapú támogatások előlegét minden év november 30-áig ki kellene fizetni. Ha ez nem történik meg, a továbbiakban előleget nem, hanem a teljes összeget kell folyósítani a jogosultaknak. A teljes összeget viszont csak akkor lehet kifizetni, ha már megtörténtek az ellenőrzések. Az európai rendelkezések szerint tehát június 30. az utolsó kifizetési nap. (Krónika/Gazdaélet)

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Kovászna megyei kirendeltségénél már fogadják a 2016-os évre vonatkozó mezőgazdasági támogatások kéréseit. Jó hír, hogy egyszerűsítettek az eljáráson, a gazdáknak kevesebb dokumentummal kell jelentkezniük az irodáknál. Eddig a 10 hektárnál kisebb területtel rendelkező, állatot nem tartó gazdákat hívták a kérések leadására. Mától a kisebb állattartó gazdákat hívják az ügynökséghez. Számukra újdonság, hogy nem kell az állatorvostól igazolást kérniük az állatállományról. (Háromszék/Gazdaélet)

Körül-belül 24.000 Maros megyei mezőgazdasági termelő kell megújítsa termelői igazolványát a 2016-os évre. A jelenlegi törvénykezés értelmében a termelői igazolványok egy naptári évre szólnak. A Maros megyei Mezőgazdasági Igazgatóság képviselői az alkalmazási norma módósítását kérik a szakminisztériumtól, hogy a termelői igazolványok érvényessége a kiállítás pillanatától számított egy évig legyenek érvényesek. (Cristina Bulbescu/Gazdaélet)

Az idén Grazban rendezték meg a rangos Destillata gyümölcspárlatok versenyt, melyen 11 ország 129 főzdéje vett részt. A versenybe benevezett cégek a világ több pontjáról érkeztek, Ausztriától Argentinán keresztül az Amerikai Egyesült Államokig. A verseny győztese Gerhard Liebl Németországból. A benevezett gyümölcspárlatokkal a Potio Nobilis megkapta a nagyon előkelőnek mondható Höchste Qualität minősítést. A maximális pontszámból, mely 5 pontot jelent, a sepsiszentgyörgyi főzde a minősítés ranglistáján 4,25 pontot ért el. A minősítést az összes benevezett termék jellege és minősége adta. A párlatok versenyében 14 éremmel jutalmazták a sepsiszentgyörgyi főzde termékeit: a madárberkenye aranyérmet kapott, a málna, bodza, szeder, szilva, ribizli, valamint az alma ezüstérmet, a birs, barack, szőlő, meggy és a törköly pedig bronzérmes. (Közlemény)

Új termelők kapcsolódtak be a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ közvetlen értékesítést ösztönző kezdeményezésébe, amelynek lényege, hogy a városi vásárlók első kézből szerezzék be a kistermelők által előállított termékeket. A havonta egyszer megszervezett termékvásár kínálata a kézművessajtok és mézek mellett natúr gyümölcslevekkel és szörpökkel bővült. (Népújság/Gazdaélet)

Pénteken, március 18-án reggel 8 és este 7 óra között ismét megszervezik a Helyi Farmerek vásárát Marosvásárhelyen a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán. A rendezvény célja segíteni a helyi termelőket az értékesítésben, ugyanakkor a vásárlók számára megteremteni a lehetőséget, hogy rendszeresen vásárolhassanak egészséges helyi termékeket. (Gazdaélet)

Március 18-án, pénteken a csíkmadarasi Garden Proiect kertészetnél délután 4 órától a pályázatokról és a gyümölcsfák telepítéséről tart szakmai tanácsadást János Ferdinánd kertészmérnök. (Gazdaélet)

Szombaton, március 19-én délelőtt 11 órai kezdettel a fenyőkúti kultúrotthonban kertészeti és mezőgazdasági témában tartandó szakmai tájékoztatóra kerül sor, ahol a résztvevők a Sapientia EMTE kertészmérnöki tanszékének oktatóitól kérdezhetnek talaj, tajalvizsgálat, szántóföldi növénytermesztés, gyümölcstermesztés, növényvédelem és pályázati lehetőségek témakörben. Szervezők: Tófalvi Barna és Csibi Tímea kertészmérnök hallgatók. (Gazdaélet)

GastroPan 2014 (1)Piaci árak:

A burgony kilója 1 lej és 1 lej 20 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója pedig 8 és 10 lej. A paprika kilója 7 lej és 8 lej, a paradicsomé 4 lej 50 bani és 6 lej, az uborkáé 2 és 2 lej 50 bani, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 10 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a hónapos retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a brokkoli kilója 7 és 8 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 6 lej, a szőlő kilója 8 lej és 11 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Idén hol kerül megszervezésre a GastroPan kiállítás?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 március 25-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro