Zöld út a BRUA- gázvezeték megépítése előtt

A román gázvezeték-hálózatot kezelő Transgaz állami vállalat megkapta az engedélyt az energiaügyi minisztériumtól a BRUA- gázvezeték megépítéséhez, így elkezdődhetnek a munkálatok – jelentette be tegnap a vállalat.

A Bulgáriát, Romániát és Magyarországot összekötő vezetéken keresztül juthat majd Magyarországra a Fekete-tengerben kitermelt földgáz. Az állami vállalat közölte: az engedély megszerzésével elkezdődhet a beruházás első szakasza Podisor és Horia között, illetve három kompresszorállomás megépítése Podisornál, Bibestinél és Zsuppánál. A Románia területén 478 kilométer hosszúra tervezett, Podisortól a bánsági Temesrékásig terjedő vezeték megépítéséről szóló kivitelezési szerződést a román hatóságok tavaly novemberben írták alá. A BRUA-gázvezeték megépítésének teljes költségét 550 millió euróra becsülik, amiből 179 millió eurót az Európai Unió biztosít.

A fekete-tengeri földgázról Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tárgyalt február elején Bukarestben.

Bejelentette: Románia 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit, 2022-től lehetőség nyílik jelentős mennyiségű, a Fekete-tengeren kitermelt gáz Magyarországra szállítására, miután magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 tized milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KULTÚRPRESSZÓ

Live Video

Partnereink