Winkler Gyula szerint az Unió kohézióját kockáztatja a Brexit

A Brexit egyre inkább kockáztatja az Európai Unió kohéziós politikáját, ez a legújabb veszély, amely egy bizonytalan jövőképet vetít elénk – állítja Winkler Gyula EP-képviselő.

Az EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió költségvetésének kétharmadát a közös agrárpolitikára és a kohéziós politikára fordítják. Winkler Gyula elmondta, a Brexittel egy időben, körülbelül 2019-ben megszűnik Nagy-Britannia nettó hozzájárulása az EU költségvetéséhez. 2014-ben 11,3 milliárd eurót fizetett be a szigetország, míg Románia ugyanabban az évben tízszer kevesebbet, 1,3 milliárd eurót adott a közös költségvetéshez.

A Brexit következtében csökkenni fog a közös költségvetés és egyértelműen a kohéziós politika költségvetésének csökkenéséhez is vezet – magyarázta a képviselő. A politikus szerint a növekvő migrációs nyomás miatt újabb forrásokra van szükség például a határvédelemre, ezért a kohéziós alapoktól vonnának meg forrásokat. A néppárti képviselő szerint 2020 után is a jelenlegi szinten kellene tartani a kohéziós költségvetést, azonban rendkívül fontos Románia számára is, hogy minél hamarabb elkezdődhessen az európai alapok lehívása.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink