Világzenei kalandok: Erdélyben az Ethnofil

Erdélyben turnézik az idén 10 éves magyarországi Ethnofil zenekar, amely csapat 2009-ben alakult Egerben azzal a céllal, hogy magyar népzenét játsszanak úgy, ahogy ideáig még senki. Az Ethnofil ugyan nem új zenekar, de azóta is folyamatosan megújul, minden téren: Egerből indultak, aztán Budapestre költöztek, örömzenélős-improvizálós baráti társaságból dalokat alkotó zenei közösséggé formálódtak, a kezdeti négyfős tagság mostanra a duplájára nőtt, a hangzásviláguk pedig egyre tágul és színesedik.

Az  Ethnofil zenekar 2012-ben az A38-as Talentométer, 2015-ben pedig a Szimpla Lemming Program fődíját nyerte el. A zenekar tagjai: Kocsis Levente (basszusgitár), Moldván Zsolt (ütőhangszerek), Okos Viola (ének, hegedű), Okos Gergely (dobok), Őrsi One-AB András (hangminták/effektek), Zahár Fanni (fuvola, szaxofon), Weil András (zenekarvezető, billentyűs).

ethno3A zenekar számára a legfontosabb az együtt zenélés öröme, az improvizáció és az egyediség. Ezen tényezőknek köszönhető, hogy fél év zenélés után kialakult egyfajta stílusuk, amely egy műfajhatárokkal nem törődő, eklektikus hangzás, a népzene (hegedű/ének) által összefogva.

A négyállomásos erdélyi turné keretében elsőként a temesvári közönség élvezhette a koncertjüket, ma (február 7, csütörtök) a kolozsvári  Atelier kávéház látja vendégül a bandát. Sepsiszentgyörgyön a Szimpla vendégei lesznek pénteken este 9 órától, majd Marosvásárhelyen zárják a fellépéssorozatot szombaton este 9 órától a  J’ai Bistrot-ban.

A KULTÚRPRESSZÓban a zenekarvezető, Weil Andrással beszélgettünk:

Műsorvezető-szerkesztő: Kányádi Orsolya és Kiss Dénes

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink