Világok között színekkel és mesével

Szentes Zágon 80×80 című tárlata Marosvásárhelyen

Szentes Zágon csíkszeredai, jelenleg Kolozsváron élő művész kiállítása december folyamán látogatható Marosvásárhelyen, a Bolyai utcában, a Minicafé kávézóban. A 8ox8o címet viselő tárlat képei, a kávézó falain futnak körbe, a rusztikus teret színekbe öltöztetik.

12524334_831199787008509_29804989180819378_n

A sorozat nyolc képe, ahogy a cím is jelzi, azonos méreteket ölt, az értelmezés lehetősége azonban végtelen, mindenki a maga módján fogadja be az alkotásokat, kicsit az egykori gyereket is előhívva magából. Első látásra mesevilágba repítenek, ám ezúttal is csupán a kifejezésforma közelít a színpompás világhoz. Az ábrázolásmód, a figurák, két világ között teremtenek kapcsolatot: a valóság és a különböző lényekkel benépesített mesevilág között, az erőviszonyok azonban, amelyek a mesék szereplői között is jelen vannak, nagyon is való világunkra utalnak. A rókatündérnek, a báránynak és a cethalnak is megvannak a megfelelői környezetünkben. A különböző élettereket, országokat, szigeteket idilli mesés utalásokkal is meg lehet jeleníteni, ötvözve az álomvilágot, vágyálmokat, valósággá alakuló eszközökkel, szimbólumrendszerrel.

Szentes Zágon ezúttal a színek révén mutat be egy köztes világot, akár mintegy továbbgondolásaként fekete-fehér fotóinak, amelyek szintén terek, városok, emberek, jelenségek révén alakulnak. A szimbólumok, a részletekben rejlő mondanivaló a festményeknek is hangsúlyos eleme, akárcsak a fényképeken a mindent meghatározó színrészlet, a tónusok, a már-már véletlenül feltűnő nagyon is lényegi dolgok.

Riporter: Szuszámi Zsuzsa

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

RÁDIÓDIDAKTA

Live Video

Partnereink