Veszélyessé váltak a Somos-tetői szaladó-útvonalak

Veszélyessé váltak a marosvásárhelyi Somos-tetői erdőben lévő szaladó-útvonalak.

Mintegy két tucat személyt óriásdarazsak csíptek meg, és hétfőn valaki egy medvével is találkozott. A medve elszaladt, ám az arra járókat óvatosságra intik.

A Maros megyei Salvaspeo Mentőszolgálat vezetője, Kovács Róbert arra figyelmeztet: a Marosvásárhely-környéki erdőkben hat medve barangol. A Somos-tetőn újabban óriásdarazsak is riadalmat keltettek. Vasárnap 30 személyt csíptek meg, közülük kilencen a SMURD Rohammentő-szolgálathoz kerültek.

Fotó: Salvamont Salvaspeo Mures

Fotó: Salvamont Salvaspeo Mures

A szakértők szerint a darazsak rendkívül agresszívek. A földben vagy a fán van a fészkük, ugyanazon a környéken, ahol a medvét is láthatja az, aki a Somos-tetőről a Cinege-tető fele indul. A darazsakat nem lehet kiirtani, mert védettek – tájékoztatott Kovács Róbert.

Az erdő, ahol a turisztikai útvonal húzódik, a város tulajdona, de a Maros Megyei Erdészeti Hivatal igazgatásában van. A hivatalt tájékoztatták a helyzetről, és kérték, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket – nyilatkozta Cosmina Pașcan városházi szóvivő.

Hozzáteszik: az érintett övezetben figyelmeztető táblákat helyeztek el. Azokat, akik rendszerint ott sportolnak, arra kérik, a balesetek megelőzése érdekében egy időre függesszék fel az ottani tevékenységet. Hangsúlyozzák: a Somos-tetői játszóterek, a tartánnal borított pálya, az állatkert biztonságos, időszakosan rovarirtást szoktak tartani.

Az óriásdarazsak 5 centiméternél hosszabbak, a fejük és a potrohuk sárgás. Azok a legveszélyesebbek, amelyeknek a földben van a fészkük. Ha 5 méternél közelebb kerülünk a darazsakhoz, támadnak.

Forrás: MVR
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

BABANAPLÓ

Live Video

Partnereink