Veszélyben forog a G7-es csúcstalálkozó zárónyilatkozata

Veszélyben forog a G7-es csúcstalálkozó mai zárónyilatkozata, mert a világ hét iparilag legfejlettebb országa között ellentétek vannak a migráció, a klímaváltozási megállapodások, valamint a külkereskedelem kérdéseiben – írta az olasz sajtó ma.

Az Il Sole 24 Ore olasz gazdasági napilap szerint a küldöttségek tanácsadói egész éjszaka a ma bemutatandó záródokumentumon dolgoztak, “nem sok eredménnyel”. Nem sikerült megoldást találni a párizsi klímaegyezmény alkalmazását érintő vitákban, amelyekben továbbra is “hat az egy ellen” az állás, vagyis csak az Egyesült Államok mond nemet az egyezményre. Hasonló a helyzet a nemzetközi külkereskedelemben is Washingtonnak a saját gazdaságát védő intézkedései miatt. A lap szerint az amerikai elnök “egy mindenki ellen” magatartása nem más, mint a tőle már megszokott politikai show része. A házigazda Olaszország által kidolgozott zárónyilatkozat eredeti változatából nem sok maradt meg – értesült a La Stampa.

Donald Tusk az Európai Tanács elnöke a mindenkori egyik legnehezebb G7-csúcsnak nevezte a mostani találkozót. Az olasz fél határozott állásfoglalást akart lefektetni a migrációról, konkrét elkötelezettséggel az Olaszországba és Európába érkező áramlat megfékezésére, de erre többek között az Amerikai Egyesült Államok is nemet mondott.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink