Veszélyben a román közmédia függetlensége?

Ellenzi a rádió- és televízióilleték eltörlését a Román Rádiótársaság Szabad Szakszervezete.

Az érdekvédelmiek szerint ezáltal a politikusok újra megpróbálják megszerezni a szerkesztői ellenőrzést a közrádió- és televízió fölött. Az Alkotmány szerint a közszolgálati rádió és televízió autonóm – hangsúlyozza a szakszervezet. Hozzáteszi: minden hazai és nemzetközi törvényes lehetőséget ki fognak aknázni ahhoz, hogy megakadályozzák ennek az előírásnak az életbe lépését. A Román Rádiótársaság Szabad Szakszervezete álláspontját a PubliSind Szövetség is osztja, és elutasítja az illeték megszüntetését.

Közben három, a sajtó területén tevékenykedő civil szervezet nyílt levélben bírálta a tévéilleték megszüntetésével kapcsolatos kezdeményezést. Szerintük ez ártana a Román Televíziónak. Kérik a Parlamentet, utasítsa el a kezdeményezést, és indítson átlátható közvitát a közszolgálati médiaorgánumok szerepéről és támogatásáról. A nyílt levelet aláíró három szervezet: az ActiveWatch, a Független Újságírásért Központ és a Médiaszervezetek Konvenciója.

Mint arról beszámoltunk, ma a Képviselőház jogi bizottsága is elfogadta a 102 nem adójellegű illeték eltörléséről szóló törvénytervezetet, mely jövő kedden kerül az alsóházi plénumhoz, hogy megkapja a végső szavazást. A megszüntetésre javasolt nem adójellegű illeték között van a rádió- és tévéilleték is.

Forrás: Rador
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink