Véres összecsapásokba torkollt a tüntetés a gázai övezet határán

Rendkívüli aggodalmának adott hangot tegnap António Guterres ENSZ-főtitkár a Gázai övezetbeli helyzet miatt. A Gázai övezet egészségügyi minisztériumának késő éjjeli közlése szerint 58-ra emelkedett a palesztin övezet és Izrael határán tegnap lezajlott összecsapások halálos áldozatainak száma.

A kizárólag a palesztin tüntetők oldaláról kikerült halálos áldozatok mellett 2.771 palesztin megsebesült, közülük 1.373-an éles lőszerrel leadott lövésektől. Egyiptom orvosokat és hét mentőautót küldött a Gázai övezettel közös határára, hogy az egyiptomi el-Arís város kórházaiban segítsenek a sebesült palesztin tüntetők ellátásában – közölte Ahmed Radi egészségügyi miniszter. Az al-Vatan című hírportál jelentése szerint ugyanakkor az egyiptomi mentők készen állnak arra, hogy a Gázai övezeten belül is részt vegyenek a mentésben.

Mint ismert: az Amerikai Egyesült Államok tegnap hivatalosan megnyitottnak nyilvánította izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben elismerte a várost Izrael fővárosának. A kairói székhelyű pánarab szervezet, az Arab Liga tegnap felszólította a nemzetközi közösséget: szálljon szembe ezzel a szerinte igazságtalan döntéssel és a város “jelenlegi izraeli megszállásával”. A MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség ezt megelőzően jelentette, hogy az Arab Liga nagykövetei holnap rendkívüli ülést tartanak az izraeli amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő, “illegális” áthelyezése miatt.

A fegyveres erőszak – amelyet az izraeli hadsereg alkalmazott az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének tegnapi Jeruzsálembe költöztetése miatt hevessé vált palesztin tiltakozások résztvevőivel szemben – számos ország tiltakozását kiváltotta.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

TÉRERŐ

Live Video

Partnereink