Véleményezési szakaszba jutott az autonómiatervezet

A törvényhozási folyamat szakbizottsági véleményezési szakaszába jutott a parlamentben a Székely Nemzeti Tanács Székelyföld autonómiájáról kidolgozott statútumtervezete, amelyet Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő tavaly decemberben iktatott a képviselőházban.

A tervezet elsőként a képviselőház emberi jogi szakbizottsága elé került, amely két héttel elhalasztotta annak véleményezését. Korábban a szakértőkből álló, a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló úgynevezett törvényhozási tanács elutasításra javasolta az SZNT statútumtervezetét. A testület úgy értelmezte, hogy a törvénytervezet az egységes román nemzetállammal párhuzamos, különálló állami entitás létrehozását célozza, és mint ilyet alkotmányellenesnek minősítette.

A kezdeményezőként fellépő Kulcsár-Terza József a Krónikának azt mondta: számít arra, hogy a bizottságok sem támogatják majd a tervezetet, amely ennek ellenére a plénum elé fog kerülni. Ha nem tűzik napirendre 45 napon belül a képviselőházban, a dokumentum már hallgatólagosan elfogadott tervezetként kerülne a végső döntés meghozatalára hivatott szenátus elé.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

TURISZTIKAI MŰSOR – TÜNDÉRKERT

Live Video

Partnereink