Véget ért Donald Trump és Kim Dzsong Un találkozója

Teljes leszerelésről és biztonsági garanciákról szól a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető által ma Szingapúrban aláírt dokumentum.

Sajtóértesülések szerint Phenjan ismét elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, az Egyesült Államok pedig biztonsági garanciákat vállal. A Fehér Ház szóvivője a Twitteren közös nyilatkozatnak nevezte az aláírt dokumentumot. A The Wall Street Journal pedig úgy értesült, hogy a nyilatkozat négy pontot tartalmaz, amelyek egyike, hogy Phenjan megerősíti áprilisban, a Korea-közi csúcstalálkozón tett vállalását, miszerint elkötelezi magát, hogy tenni fog a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelése érdekében.

A nyilatkozatban a két ország vállalja, hogy új alapokra helyezik kapcsolatukat, és közös erőfeszítéseket tesznek majd, hogy tartós és stabil béke jöjjön létre a Koreai-félszigeten, emellett vállalják, hogy felkutatják és átadják egymásnak a fogságba esett és eltűnt katonák maradványait.

Mindkét vezető szerint jól sikerült a találkozó

Korábban az amerikai elnök jól sikerült találkozónak minősített a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel ma Szingapúrban lezajlott négyszemközti megbeszélését. Donald Trump szerint kiváló kapcsolat alakult ki közöttük, együtt meg fognak oldani “egy nagy problémát, egy nagy dilemmát”. Hírügynökségi gyorselemzések szerint Donald Trump a magánbeszélgetés és az azt követő széleskörű egyeztetés közti megjegyzésével az észak-koreai atomprogram felszámolására utalt.

Az AP amerikai hírügynökség hozzátette, hogy a megbeszélés után Kim Dzsong Un is derűlátónak mutatkozott. Helyi források szerint az észak-koreai vezető egyebek között azt mondta, hogy a közös munka nem lesz egyszerű, de mindkét fél eltökélt abban, hogy folytatják.

Forrás: MTI

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink