Van jövője az örökségvédelemnek Erdélyben

Van jövője az örökségvédelemnek Erdélyben – fogalmaznak közleményükben az Örökségünk őrei vetélkedő-sorozat szervezői.

A verseny megálmodója, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke a vetélkedőt követően elmondta, a kulturális örökségnek csak akkor van jövője, ha megengedjük a fiataloknak, hogy saját képükre, saját elképzelésükre formálják, alakítsák a műemlékeket. Nagyon fontos az, hogy a diákok saját maguk fedezzék fel, lakják be, ismerjék meg az épített örökség kincseit.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a verseny főtámogatója elmondta, a kulturális örökség európai évében az erdélyi magyar közösség egyik legértékesebb hozzájárulása a tematikus évhez az Örökségünk Őrei vetélkedő és mozgalom. Ennek jegyében örvendetes, hogy az előző évekhez képest bővült a vetélkedő, első alkalommal kapcsolódott be Maros megye, a kolozsvári mozgalom Kolozs megyeivé bővült, a szórványközösségek pedig Brassó, Fehér és Hunyad megyében is folytatják örökségvédő kezdeményezéseiket.

A 2017-2018-as tanévre meghirdetett versenyben 35 csapat, több mint 500 diák vett részt. Kiválasztottak egy-egy műemléket, és fél éven keresztül az volt a feladatuk, hogy felfedezzék és másokkal is megismertessék azokat az értékeket, történeteket, különleges eseményeket, amelyek egyedivé teszik azt.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink