Újra kell tárgyalja a parlament a rádió és tv illeték eltörlését

Újratárgyalásra visszaküldte a parlamentbe Klaus Iohannis államfő a több illeték eltörlésére vonatkozó törvényt – tájékoztat az Államelnöki Hivatal.

“Az állam adó- és gazdaságpolitikájának megszabása, illetve ennek gyakorlatba ültetése a törvényhozói, valamint a végrehajtó testület hatáskörébe tartozik, és nem képezheti alkotmányossági felülvizsgálat tárgyát. Eme megfontolásból – noha a bizonyos illetékek és díjak eltörlésére vonatkozó törvényt alkotmányosnak ítélték, és megalapozatlannak találták az ellene felhozott kifogásokat – úgy értékeljük, hogy a parlamentnek újra kell tárgyalnia a jogszabályt, annak az állampolgárokra kifejtett hatása szempontjából” – áll a törvény újratárgyalására vonatkozó kérésben, amelyet a szenátus elnökének, Călin Popescu-Tăriceanunak címzett Klaus Iohannis államfő.

Az elnök hangsúlyozza, a bürokrácia és az adóterhek csökkentése indokolt és jogos elvárás a társadalom részéről, ezt azonban “összefüggő, hatékony, kiszámíthatóságot biztosító és felelős törvényekkel” kell megvalósítani.

A törvény által eltörlésre javasolt televízió- és rádióilletékre vonatkozóan Iohannis megjegyzi, az ezekkel kapcsolatos vita nem szorítkozhat pusztán arra a kérdésre, hogy szükség van-e az előfizetési díjra vagy nincs.

“A közszolgálati televízió és rádió finanszírozási módja közvetlenül kihat ezen intézmények működésére. (…) Ezért úgy ítéljük meg, hogy a finanszírozási források meghatározásával kapcsolatos döntést valódi vitának kell megelőznie a törvényhozásban, hogy ennek nyomán olyan megoldások körvonalazódjanak, amelyek biztosítani tudják a két intézmény számára a körülményeket alkotmányos feladatuk ellátására” – mutat rá Iohannis, aki szerint a törvény veszélyezteti a köztelevízió és -rádió függetlenségét, és problémákat okozhat az alkalmazottak bérének kifizetésében is.

Klaus Iohannis államfő december 16-án jelentette be, hogy visszaküldi a parlamentnek újratárgyalásra a 102 illeték eltörlésére vonatkozó törvény. A televízió- és rádióilleték mellett a gépjárművek után fizetendő környezetszennyezési díjat, a cégbejegyzési illetéket és az ideiglenes útlevelek kiváltásakor fizetendő konzuli illetéket is eltörölné a jogszabály.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KULTÚRPRESSZÓ

Live Video

Partnereink