Tüntetők törtek be a macedón parlamentbe

Tüntetők törtek be a macedón parlament épületébe miután a szociáldemokraták és az albán kisebbségiek egy albán nemzetiségű házelnököt választottak.

Az ország történelmében először választottak kisebbségi házelnököt, Talat Xhaferi személyében. Az egykori jugoszláv tagköztársaság a polgárháború szélére sodródott 2001-ben, amikor a népesség harmadát kitevő albán kisebbség fellázadt. A helyzetet nemzetközi közvetítéssel csillapították le, de az etnikai feszültség azóta is megmaradt az országban. Az épület megrohamozása közben Zoran Zaev szociáldemokrata képviselő könnyebben megsérült.

A kétmillió lakosú ország 2015 óta gyakorlatilag működőképes kormány nélkül létezik, amikor a kormányzó koalíció egy lehallgatási botrány következtében megbukott. A 2016 decemberében tartott választásokon Zoran Zaev ugyan többségi kormányt tudott alakítani, de a nacionalista pártok naponta tüntetnek ellene. Az albán házelnök megválasztását sem fogadják el, mert álláspontjuk szerint a szavazás szabálytalanul zajlott.

Forrás: Euronews
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KERTBARÁTOK / AGRÁRGAZDA

Live Video

Partnereink