Tüntetéssorozatot szerveznek a MOGYE megmentéséért

Tüntetéssorozatot szervez a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem összevonása ellen tiltakozva, tájékoztatnak közleményükben.

Az egyesület elnöke, Ádám Valérián a közleményben kifejti, az április 16-ára összehívott egyeztető fórumon, amelyen megtárgyalták a két felsőoktatási intézmény egyesítését a magyar oktatók egyöntetűen elutasították az összevonást, a szenátus mégis az egyesítés mellett döntött, kihasználva, hogy a szenátusban többségben vannak a román nemzetiségű tagok. A tüntetés programja addig tart, ameddig megvalósul az etnikai diszkrimináció nélküli, egyenlő esélyt adó akadémiai hozzáállás az egyetem szenátusában és létrejönnek az anyanyelvű főtanszékek – fogalmaz a közlemény. Leghamarabb április 28-án tüntetnek Marosvásárhelyen a Prefektúra Hivatala előtt a lakosság figyelemfelkeltéséért az évtizedeken át tartó folyamatos diszkrimináció miatt, ezt követően Bukarestben a Külügyminisztérium majd az Oktatási minisztérium elé szerveznek egy hetes tüntetést, végül tájékoztató felvonulást szerveznek 11 európai uniós állam parlamentje előtt és közel 30 európai uniós orvosi- és gyógyszerészeti egyetem előtt.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar oktatói tegnap este közel 2 órás megbeszélést folytattak az egyetem rektorával, majd azt követően a magyar oktatói közgyűlés ülésezett. Egységes álláspontjuk, hogy nem támogatják a Petru Maior Egyetemmel történő egyesülést. Szabó Béla, professzor, a magyar tagozat volt oktatója nyilatkozik.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink