Trump szerint nagyszerű a román-amerikai viszony

Az amerikai-román viszonyt dicsérte Donald Trump a Klaus Iohannis román államfővel való tegnapi találkozó utáni nyilatkozatában, reményét fejezve ki, hogy a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokat tovább mélyítik.

A Fehér Ház Rózsakertjében megtartott sajtókonferencián az amerikai elnök elismerését fejezte ki Romániának, amiért bruttó nemzeti terméke 2%-át védelmi kiadásokra fordítja, példát mutatva ezzel a NATO-tagállamoknak. Egy romániai újságíró kérdésére válaszolva Trump leszögezte: Amerika elkötelezett az európai NATO-szövetségesek biztonságának szavatolása mellett. Rövid nyilatkozatában Iohannis államfő szintén utalt a NATO szerepének fontosságára. Úgz fogalmazott, párbeszédet kell folytatni, de az észak-atlanti katonai szövetségnek fenn kell tartania elrettentő erejét. Donald Trump méltatta a román államfőt, amiért vezető szerepet tölt be a korrupcióellenes küzdelemben. De beszélt arról is, hogy Amerika és Románia az idén a 20 éves stratégiai partnerséget ünnepli, amely a katonai mellett több területre, a gazdasági és kulturális ágazatra is kiterjed. Klaus Iohannis a maga részéről kijelentette: ennek a stratégiai partnerségnek kell meghatároznia a kétoldalú kapcsolatokat és számos probléma megoldásához kell hozzájárulnia.

Klaus Iohannis az első kelet-európai államfő, akit munkalátogatáson fogad Donald Trump. A washingtoni látogatáson négyszemközti és hivatalos beszélgetésre is sor került.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

TURISZTIKAI MŰSOR – TÜNDÉRKERT

Live Video

Partnereink