Trianon-megemlékezést tartottak Sepsiszentgyörgyön

Minden magyar politikai szervezet képviselője felszólalt hétfő délután Sepsiszentgyörgyön a volt országzászló helyén szervezett Nemzeti Összetartozás Napi megemlékezésen.

Az Erzsébet parkban összegyűlt sepsiszentgyörgyiek arra emlékeztek, hogy 98 évvel ezelőtt írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában azt a békediktátumot, mely területe kétharmadával megcsonkította a történelmi Magyarországot.

A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, Gazda Zoltán emlékeztetett, hogy 98 év nem volt elég ahhoz, hogy a magyarság feledje azt a traumát amit a világ nagyhatalmai okoztak a magyarságnak. „Olyan országokhoz csatoltak bennünket, melyeknek egyetlen szándékuk, hogy bedaráljanak bennünket”, mondta a szónok, aki szerint jogaink nemhogy bővülnének, hanem csorbulnak és az EU nem kéri számon a tagállamok mulasztását.

20180604_KovacsZsolt_Trianon  megemlekezes Sepsiszentgyorgy_BenkoErika

Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi képviselője, Benkő Erika szerint „ki kell békülni a múlttal ,hogy a jelenben erősek tudjunk lenni. El kell érjük, hogy Románia betartsa, amit 1918-ban ígértek, amit ha lefordítunk autonómiát jelent”. A sepsiszentgyörgyi megemlékezésen Zsigmond Zoltán történész idézte fel a 98 évvel ezelőtt történteket majd Szabó Lajos kanonok imádkozott a magyar nemzet megmaradásáért. A megemlékezés végén Szabó Fruzsina énekelt. Az Erzsébet parkban szervezett esemény a magyar és székely himnusszal zárult.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink