Török Ferenc: 1945 – a fekete-fehér háborús western

1945Török Ferenc: 1945 című filmje a különböző fesztiválokon aratott sikere után itthon is tarolt. A hazai közönség Marosvásárhelyen és Kolozsváron, majd Bukarestben is találkozhatott az alkotókkal, sőt, a filmet egy különleges koncertélmény is gazdagította Szemző Tibor és Gőz László jóvoltából. A film bemutatója Marosvásárhelyen és Kolozsváron egy nap eltéréssel volt, Marosvásárhelyen az AlterNative Nemzetközi Rövidfilmfesztivál keretében láthattuk a nagysikerű alkotást.

Török Ferenc rendező filmjét „fekete fehér háborús drámának” nevezi, a szakma pedig egyből a western kategóriájába sorolta. A történet 1945 nyarán játszódik, egyetlen nap leforgása alatt. Ebbe a napba sűríthető az egész második világháború, embertelenségeivel és annak következményeivel. Azon emberi tulajdonságokkal és gyarlóságokkal a középpontban, amelyek kapzsivá, mohóvá, hatalomvágyóvá, árulóvá teszik az egyént. És ott van, csírájában, a lelkiismeret is. A forgatókönyvet Szántó T. Gábor azonos című novellája alapján írta a rendező, Török Ferenc és Szántó T. Gábor. Az 1945 romániai bemutatóján jelen volt az alkotócsapat egy része is, megosztva. A következő összeállításban Török Ferenc rendezőt és Szántó T. Gábor forgatókönyvírót halljuk. Riporter: Szuszámi Zsuzsa, Gergely Zsuzsa és Ferencz Zsolt.

20171109_195729A film zenéjét Szemző Tibor írta, aki remekül ötvözte a népi motívumokat a különböző zörejekkel. Ez a hangzásvilág Szemző Tibor sajátja, ebben érzi magát igazán otthon. Szemző Tibor, zenésztársával, Gőz Lászlóval, egy koncerttel is kiegészítette a filmélményt Marosvásárhelyen. A koncert szintén Török Ferenc rendező ötlete volt, a filmet több helyszínre is elkísérték a zenészek is. A zene helyszíntől függően alakul. Szemző Tibort halljuk a koncert és a film zenei világának kapcsolatáról.

Szerkesztő: Szuszámi Zsuzsa.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink