Tonnányi olaj ömlött tegnap a Marosba

Tonnányi olaj ömlött tegnap a Marosba, miután elrepedt a radnóti hőerőmű egyik transzformátorának olajteknője – tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget Cristian Bratanovici, a Maros Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Az első becslések szerint egy tonnányi olaj ömlött a folyóba, ám a vállalat nem jelentette az incidenst. A baleset 11-12 óra körül történhetett, az incidenst egy horgász fél kettőkor jelentette a 112-es egységes hívószámon, miután több olajfoltot látott a vízen úszni. A szakemberek két felszívó gátat építettek, egyet Marosludas egyet pedig Tövis magasságában.

A Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint valószínű, hogy a hőerőműben sem vették észre a meghibásodást. Mint fogalmazott sokkal hatékonyabb lett volna, hogyha a felszívó gátat az űrítőcsatornára szerelhették volna, ahol sokkal kisebb keresztmetszeten sokkal hatékonyabban működtek volna. Hozzátette: Tulajdonképpen a környezetszennyezés be nem jelentése kihágásnak számít. Mint mondta egyelőre megtiltották a vízkivételt a Maros alsó szakaszán és arra számítanak, hogy az olaj néhány óra alatt szétoszlik.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink