Több száz tüntető követelte Ciorbea lemondását Kolozsváron

A kincses városban tegnap este néhány száz tüntető követelte Victor Ciorbea lemondását. A tüntetők felháborodását az váltotta ki, hogy Victor Ciorbea bejelentette: az Alkotmánybíróságon támadta meg a hatályos törvényt, amely értelmében nem lehetnek a kormány tagjai olyan személyek, akiket jogerősen elítéltek egy bűnügyi perben.

A tiltakozók a város központjában gyűltek össze, olyan jelszavakat skandálva, mint Lemondani!, Le Ciorbeával!

“Üzenetünk az egész politikai szférának szól, éspedig, hogy a civil társadalom nem tűr semmiféle eltérést a törvények tiszteletétől’ – hangsúlyozta a hangosbemondón az egyik felszólaló.

A kezdeményezők a közösségi hálón hívták tüntetni azokat, akik szerint Victor Ciorbeának le kell mondania funkciójáról.

Már az egyszerű tény is felháborító és megengedhetetlen, hogy oda jutottunk, hogy annak lehetőségéről beszélünk: egy európai országban bűnvádi perben elítélt személy magas tisztséget tölthessen be az állam élén. A feddhetetlenség nem alku tárgya, a 90-es törvény tiszteletben tartása még kevésbé az. Legyen világos az egész politikai osztály számára: a civil társadalom nem fogja elfogadni a törvénytisztelet megkopását, mint ahogy a jogállamiság elleni támadásokat sem – írták a tüntetés szervezői a közözsségi hálón.

A Nép Ügyvédje múlt héten jelentette be: alkotmányossági kifogást emelt a kormány működését szabályozó, 2001/90-es törvény 2. cikkelye ellen, amely kimondja, hogy olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akik esetében nem áll fenn összeférhetetlenség, és akiket nem ítéltek el jogerősen bűnvádi perben.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink