Több mint tizenötezren tiltakoztak a fővárosban

Több mint 20 ezren tüntettek tegnap este Bukarestben és az ország más városaiban a kormánykoalíció igazságügyi reformtervezete ellen – jelenti a Román Rádió. A “Nem akarunk tolvaj nemzet lenni” jelszóval internetes fórumokon meghirdetett megmozdulás résztvevői szerint a tervezett reformokkal politikai befolyása alá vonnák az igazságszolgáltatást és meggátolnák a korrupt politikusok elszámoltatását. A megmozdulás a korrupció ellen, illetve az adóügyi rendszerben előrejelzett változtatások ellen is szólt.

A fővárosban a Győzelem-téren gyülekeztek az emberek, ahonnan a Parlament épülete elé vonultak. A fővárosi, négy órán át tartó békés megmozduláson a csendőrség adatai szerint több mint 15 ezren vonultak utcára. A felvonuló tüntetők az Egyetem téren elénekelték a román himnuszt, és megemlékeztek az 1989-es forradalom hőseiről.

A tömeg Szociáldemokrata Párt – ellenes jelszavakat skandált, Liviu Dragnea szociáldemokrata- és képviselőházi elnök, Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének, illetve a Szenátus elnökének, Tudorel Toader igazságügyi miniszter, Carmen Dan belügyminiszter és Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter lemondását követelték.

A tüntetést támogatásukról biztosították a jobbközép ellenzéki pártok, a demonstráción azonban pártjelképeket nem lehetett látni, a részt vevő ellenzéki politikusok pedig elvegyültek a tömegben. Az igazságügyi törvények módosítása ellen szervezett bukaresti tüntetés este tíz óra után ért véget.

A Szociáldemokrata Párt – Liberálisok és Demokraták Szövetsége koalíció kedden terjesztette a Parlament elé az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosításáról szóló javaslatát, amelyet mind Klaus Johannis államfő, mind a bírák és ügyészek szakmai szervezete kifogásolt.

A törvénymódosítás a többi között korlátozná az államfő szerepét az ügyészségi vezetők kinevezésénél, és kivonná a szakma kizárólagos ellenőrzése alól azt az Igazságszolgáltatási Felügyeletet, amely – esetleges tévedéseikért vagy visszaéléseikért – felelősségre vonhatja a bírákat és ügyészeket. A koalíció szerint az igazságszolgáltatás reformjára azért van szükség, mert számos, a működését szabályozó előírás alkotmányellenesnek bizonyult, az ügyészek túlzott hatalma pedig visszaéléseket tett lehetővé. Az ellenzék azzal vádolja a többséget, hogy saját, korrupcióval vádolt politikusai védelmében akarja visszanyesni a vádhatóság mozgásterét.

Forrás: MTI/Rador/Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

MÚLTKERESŐ

Live Video

Partnereink