Több mint százezren voltak a kormánypártok nagygyűlésén

A titkosszolgálati lehallgatások, kirakatperek és ügyészségi megfélemlítések ellen, az úgynevezett párhuzamos állam ellen emeltek szót a kormánypártok a tegnap esti, Győzelem-téri nagygyűlésén. A Szociáldemokrata Párt által szervezett megmozduláson – melyhez kormánykoalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége is csatlakozott –a Román Rádió szerint több mint százezren vettek részt.

Beszédében a Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea kijelentette: véget kell vetni a tömeges titkosszolgálati lehallgatásoknak, a kirakatpereknek, az ügyészségi megfélemlítéseknek, a románok nem akarnak politikai rendőrséget. Liviu Dragnea – aki ellen két korrupciós ügyben büntető eljárás zajlik, illetve van egy felfüggesztett börtönbüntetése – kifejtette: véget kell vetni az úgynevezett “párhuzamos állam” uralmának, amely zsarolással, megfélemlítéssel próbálja aláásni a választói meghatalmazással működő parlament és kormány munkáját. Szerinte a “párhuzamos államot” Traian Basescu volt államfő hozta létre, de most már Klaus Iohannis államfő szolgálatában áll.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége elnöke, Calin Popescu Tariceanu kijelentette: a parlament tesz majd arról, hogy véget vessenek az illegális lehallgatásoknak. A tömeg által magasba emelt plakátokon, a színpad körüli kivetítőkön “Elég a sztálinista perekből”, “A visszaéléseitek a szabadságunkat sértik”, “Elég a lehallgatásokból” feliratokat lehetett látni. A tegnap esti nagygyűlést a folyamatos ellenzéki tiltakozásokra válaszként szervezte a Szociáldemokrata Párt.

Mint ismert: a Győzelem-tér másfél éve a korrupcióellenes tüntetések helyszíne. Ezek résztvevői azt hangoztatják: a kormánykoalíció politikai befolyása alá próbálja vonni az igazságszolgáltatást annak érdekében , hogy saját korrupt politikusait megvédje a börtöntől. A tegnapi tüntetés este 10 óra után ért véget.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink