Tíz gondolat a rádió- és tévéilleték eltörléséről

1. Magánszemélyek által lakott háztartások esetében a közszolgálati rádió összes csatornájának működéséért az illeték havonta 2,50 lej, a köztévéért pedig 4 lej. Cégek esetében havi 35 lejtől kezdődik, de ez a cégek nagyságának függvényében változik.

2. Pénzügyi szempontból az illeték biztosítja a közmédia működésének legstabilabb formáját. Az eltörlés esetében például gazdasági válságokkor kiszolgáltatottá válik a közmédia. Volt már példa arra, hogy takarékossági szempontok miatt területi stúdiókat szüntettek meg.

3. A közmédia pénzügyi függetlensége és stabilitása nagyobb politikai és tartalomkészítési függetlenséget is biztosít.

4. A tévé/rádió-illeték az európai közmédiák finanszírozásának legelterjedtebb formája.

5. A tévé/rádió-illeték összege változó az európai országokban, de Romániában a legkisebb. Nagy-Britanniában például a BBC működéséért egy háztartás kb. 140 fontot fizet évente (több mint 600 lejt), Németországban ez az összeg kb. 130 euró (majdnem 600 lej), de Szerbiában is, ahol egyszer eltörölték, majd visszavezették a tévé-rádió illetéket, jelenleg 230 lejnek megfelelő összeggel járulnak hozzá a közszolgálati média működéséhez. Romániában ez az összeg évente 78 lej.

6. Az illeték eltörlése esetében költségvetésből kell majd finanszírozni a közmédiát, ami szintén az állampolgárok hozzájárulásából származik. Valahonnan el kell majd venni. Honnan? Oktatástól, egészségügytől, munkaügytől… ?

7. A rádió-illeték azóta létezik Romániában, amióta van közszolgálati rádió, 1928-től. Még a legsötétebb időszakokban sem szüntették meg, amikor gond nélkül megtehették volna, háború vagy diktatúra idején.

8. Az illeték eltörlése a közszolgálati médiát állami médiává változtatja. Talán hasznos lett volna konzultálni az érintett intézmények képviselőivel.

9. Az ilyen kezdeményezéseket hasznos lenne összhangba hozni az alkotmánnyal, a közszolgálati televízió és rádió működését szabályozó, valamint az audiovizuális törvénnyel.

10. Tanulság: ha valami már működik (távolról sem tökéletesen), azt sokkal nehezebb tovább fejleszteni, javítani, mint teljesen szétverni populista buldózerrel. A parlamentben ezt egy hét alatt sikerült elérni. Relatív könnyen.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink