Tisztítsuk ki együtt vizeinket!

Április 22.-én a Föld Napján „aktív közönségtalálkozóra” hívjuk Önöket. Tegyünk együtt egy lépést az egészséges környezetért. Találkozzunk a Marosparton, a Kompnál. 11 órakor kezdünk. A kesztyűket és zsákokat mi biztosítjuk.

Fogynak a vizes élőhelyek! – és erről nagymértékben az ember tehet. A WWF adatai szerint az emberi tevékenység miatt Európában a vizes élőhelyek mintegy kétharmada már elpusztult, globálisan pedig 87 százalékuk eltűnt. Amellett, hogy a látvány siralmas, vizes élőhelyeink hiánya nagyban megnöveli a társadalom sérülékenységét a szélsőséges természeti hatásokkal szemben (WWF). „A vizes élőhelyek természetes testőreink: elsimítják az árhullámokat, védve az embert a katasztrofális áradásoktól; magukba szívják és tárolják a tavasszal érkező vizeket, majd a nyári csapadékhiányos időszakban biztosítják a vizet a növényeknek”. A World Wild Foundation szakértői szerint a talaj vízháztartását is javítják, így a környezetükben lévő élővilág és a mezőgazdasági növények jobb vízellátást kapnak azokhoz a területekhez képest, melyek nem vizes élőhelyek mellett terülnek el. „A vizes élőhelyek megőrzése olyan takarékossági beruházás, amelynek óriási megtérülési értéke lenne. Az árvizek tárolása a táj adta természetes mélyületekben olcsóbb és méltán lehetne a folyómeder árvízvédelmi célú szabályozásának alternatívája. Az árvízi kockázatok elkerülése mellett a vizesélőhelyek halbölcsőként, illetve strandolási, sportolási lehetőségeket kínáló pihenőhelyként is értékesek” – tette hozzá Siposs Viktória a WWF magyarországi szakértője.

Mondhatnánk, hogy ez egy hír a sok közül, de amikor saját bőrünkön tapasztaljuk az áradások okozta károkat, már komolyabb információnak tűnhet. Közeledik a nyár, a melegek és sokan megmártóznánk a folyóvizekben, tavakban, viszont itt is ugyanabba az akadályba ütközünk: SZEMÉT!

A Marosvásárhelyi Rádió feladata nem csak a tájékoztatás, hanem a cselekvés is. Ezúttal megpróbáljuk kitakarítani a folyópartokat, medreket. És erre kérjük Önöket is: CSATLAKOZZANAK!

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink