Tényleg megmenekülhet Verespatak?

Felkerülhet az UNESCO világörökségi listájára az aranybányászatáról híres erdélyi Verespatak. Dacian Ciolos miniszterelnökkel történt közös egyeztetés után a szerdán leköszönönő kulturális miniszter az utolsó munkanapján nyújtotta be az UNESCO-hoz a verespataki bányászat kultúrtájának a világörökség részévé nyilvánítását kérő dossziét.

Hegedűs CsillaHegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke rádiónknak elmondta, az UNESCO örökség nem fog nagyobb védelmet nyújtani Verespataknak, viszont azt mindenképpen eredményezi, hogy a román állam kénytelen lesz foglalkozni Verespatak jelenlegi helyzetének megóvásával.

Hegedüs Csilla hozzátette, érdekes kérdés, hogy egy miniszter, utolsó napján milyen felelősséget tud vállalni azért, hogy a következő kormány mennyit fog vagy nem fog befektetni, ugyanakkor hozzátette, reméli, hogy az UNESCO bölcs döntést hoz és ezáltal végleg kiküszöbölhető lesz a több mint 15 éven keresztül Európa legnagyobb külszíni aranybányájának megnyitását sikertelenül engedélyeztetni próbáló Rosia Montana Gold Corporation kanadai többségi tőkével rendelkező befektető szándéka.

Verespatak UNESCO világörökségi listájára való felkerüléséről a végleges döntés jövőben fog megszületni, attól függően, hogy az ellenőrző bizottság milyen kiegészítéseket kérnek és ezeket a román állam mennyire képes teljesíteni.

Forrás: MVR
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink