Temesvár lesz Európa Kulturális Fővárosa!

Temesvár lesz Európa egyik kulturális fővárosa 2o21-ben.

A cím romániai nyertesét az Európai Unió által megbízott nemzetközi szakértői zsűri elnöke, Steve Green jelentette be tegnap, a Román Nemzeti Könyvtárban tartott sajtótájékoztatón. Csütörtökön és tegnap zajlott a végső forduló az Európa Kulturális Fővárosa 2o21 címre pályázó négy romániai város közötti versenyben.

A címre tizennégy város pályázott az országból. Közülük választották ki decemberben a négy döntőst, Temesvárt, Kolozsvárt, Nagybányát és Bukarestet, tegnap pedig négyük közül jelentették be – bemutatóikat követően – a győztest. A Kreatív Európa elnevezésű program egyik vezetője, Karel Bartak kifejtette: a címért zajló verseny a kontinens egyik legfontosabb kulturális eseménye, mely megannyi találkozási lehetőség előtt nyit kaput. Úgy vélte, a négy város újszerű pályázatokkal mérte össze erejét a szoros romániai versenyben.

Hangsúlyozta: a verseny a kultúrák közötti párbeszédre épít, az európai városok világ fele való nyitására. Steve Green zsűrielnök méltatása szerint a cím egy életre, és nem csupán egy évre szól. Az eredményhirdetés után Nicolae Robu temesvári polgármester úgy vélte, a győztes a temesvári közösség.

Elmondta: a 2o21-es esztendő előkészítésére 48 és fél millió eurós költségvetést terveznek helyi és megyei, európai és állami alapból. 2021-ben Temesvár mellett egy görög város, valamint az Európai Unió-s tagjelölt Szerbia vagy Montenegró egy települése viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. Legutóbb 2007-ben volt romániai város – Nagyszeben – Európa Kulturális Fővárosa.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink