Az ország legnagyobb részén havazik

A korábbi 32-ről 13-ra korlátozta a sárga jelzésű hó-, szél- és esőriadó alatt lévő megyék számát az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szakemberek szerint ma este 10 óráig a Keleti-Kárpátok térségében és Moldvában átmenetileg mérsékelten havazni fog, néhol vastagabb hóréteg képződik. Adáskörzetünkből Hargita és Kovászna megye érintett.

Maros és Hargita megyében több száz tonna csúszásgátlót szórtak az utakra

Hargita, Kovászna, Brassó és Maros megyében is havazik, akárcsak az ország legnagyobb részén. A Kárpátok- térségében jelentős hóréteg képződött az éjszakai havazás nyomán.

Hargita megyében az utászok már az éjszaka hozzáláttak a munkához, 8 óra leforgása alatt majdnem 200 tonna csúszásgátló került az úttestre. Jelenleg enyhén havazik és nincsenek lezárt utak. Jelentős hóréteg képződött, de a letakarították az ország- és a megyei utakat, csak a községi utakon rakodott le 3 centméteres hóréteg – nyilatkozta rádiónknak Adrian Jean Andrei prefektus. Enyhén, de kitartóan havazik Maros megyében is, bár itt nincs érvényben hóriadó. Nedves az úttest, közlekedési fennakadások nincsenek – tájékoztatnak a forgalmi rendőrök. Jelentősebb hóréteg csak Déda-Maroshévíz környékén alakult ki – közölte Mircea Dușa prefektus.

Hargita megyében rendőrök felügyelik a forgalmat

Hargita megyében több felé rendőrök felügyelik a forgalmat, mert a havazás miatt torlódások alakulhatnak ki. Téli felszerelés nélkül nem lehet útnak indulni az autókkal.

A Hargita megyei Rendőr-főfelügyelőség szóvivője, Gheorghe Filip az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a hegyvidéki utakon leállítják azokat a gépkocsivezetőket, akik téli gumik és hóláncok nélkül indultak útnak. A forgalmi rendőrök ott vannak, ahol nehézkesebb a közlekedés, az emelkedőknél, ahol a nehézgépjárművek és a nyári gumikkal közlekedő autók miatt fennakadások lehetnek. Emlékeztetett: a téli gumi minden sofőrnek kötelező, a hét és fél tonnánál nagyobb járművek esetében a hólánc is. Gheorghe Filp hozzátette: több, téli felszereléssel nem rendelkező teherautó akadt el a megye útjain, de a forgalmat nem zárták le.

Nincsenek lezárt utak

A közlekedés téli körülmények között zajlik, lezárt utak nincsenek. Minden hókotró gép dolgozik, a forgalom gördülékenységét rendőrök is segítik – nyilatkozta rádiónknak a Brassó megyei Rendőr-főfelügyelőség szóvivője, Gabriela Dinu. Hargita és Kovászna megyében hasonló a helyzet. A rendőrség azt javasolja a gépkocsivezetőknek, mielőtt hosszú útra indulnának, tájékozódjanak, és tartsák be a téli közlekedés szabályait – hangsúlyozta a háromszéki rendőr-főfelügyelőség szóvivője, Nicoleta Tolvaj-Marin. Az Országos Meteorológiai Szolgálat sárga jelzésű, havazásra, havas esőre, esőre, erős szélre vonatkozó figyelmeztetést rendelt el az ország 32 megyéjére ma este 10 óráig. Maros megyében nincs sárga jelzésű figyelmeztetése, de itt is havazik.

Háromszéken lassan halad a gépkocsi-forgalom

A havazás miatt télies körülmények között, lassan halad a gépkocsi-forgalom Háromszéken, de minden útszakasz járható, közölte híradónkkal a Kovászna megyei rendőrség. Kovács Zsolt tájékoztat.

A Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság szóvivője, Elekes Róbert tájékoztatása szerint Háromszéken hétfő reggel 7 országúton 15 hókotró autóval 84 tonna csúszásgátló anyagot szórtak ki, ezt a tevékenységet folytatják. A 260 kilométernyi háromszéki megyei utat a Kovászna megyei tanács alárendeltségébe tartozó Út és Híd Rt. tartja karban, közölte Kovács Ödön. A megyemenedzser szerint a vállalat a téli hónapok alatt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és Bodzafordulón működtet hótalanítási bázist, onnan indítják a gépeket.

Kovács Ödön arra hívja fel az autósok figyelmét, hogy télire lezárják a Vadason átvezető megyei utat, így a Köröspatak és Középajta közötti szakaszon november és március között tilos közlekedni. Sepsiszentgyörgyön az utak hótalanítását a Tega köztisztasági vállalat végzi, közölte Máthé László. A vállalat igazgatója szerint megfelelő mennyiségű csúszásgátló, illetve géppark és emberi erő is rendelkezésükre áll, hogy Sepsiszentgyörgyön zökkenőmentesen megoldják a hótakarítást. Máthé László arra hívta fel a figyelmet, hogy a homokszórók és a hóekék először a város központjában kezdik a takarítást, majd a forgalmasabb utak mentén jutnak el a város többi részébe. Hozzátette a télen Sepsiszentgyörgy forgalma nem fog megbénulni, a legrosszabb esetben is csak pár óráig adódhatnak gondok.

Több alkalommal is a tűzoltók segítségére volt szükség

Az eltelt 24 órában több eseménynél is beavatkoztak a tűzoltók – jelenti a Román Rádió.

Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség szerint a fővárosban 28 alkalommal volt szükség erre, legtöbbször fa dőlt az úttestre vagy gépkocsikra. Buzau megye egyik településén négy gépkocsi, fedélzetükön 10 utassal nem tudott haladni a hó miatt. A megyei útügyi szolgálat munkatársainak kellett beavatkozniuk. Országszerte mintegy 5.200 katonai tűzoltó 1.700 járművel áll készenlétben szükség esetére.

Forrás: Agerpres/Marosvásárhelyi Rádió
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink