Szülőfalujában emlékeztek a nagy keletkutatóra

A 29.-ik Kőrösi Csoma Sándor Napok keretén belül, hétvégén a nagy keletkutató szülőfalujában, Csomakőrösön tartottak ünnepséget.

„A magyar nagyközönség legszélesebb rétegei ma is csak a regényes vállalkozót, a kalandos utazót vagy a különc nyelvbogarászt látják Kőrösi Csoma Sándorban, holott az ő helye ott van a művelt világ legnagyobb szellemeinek pantheonjában” – méltatta a Kőrösi Csoma Sándor munkásságát Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője.

Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke kifejtette, akinek van belső iránytűje, az ismeri a célhoz vezető utat. Kőrösi Csoma Sándor életútja arra kötelez, hogy az őáltala megjelölt úton járjunk tovább. A Kőrösi Csoma Sándor szobrának koszorúzását követően a résztvevők a szülőházához vonultak, ahol Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete méltatta a keletkutató szellemi örökségét.

Kőrösi Csoma Sándor nemcsak Csomakőrösé, hanem a megyéé és az egész magyarságé is, közösen kell a lángot éltetni – mutatott rá Gazda József, a Kőrösi Csoma Sándor Napok főszervezője, aki beszámolt arról, hogy a tudományos konferenciára a világ minden részéről érkeztek. A Kőrösi Csoma Sándor Egyesület az elmúlt évek során emlékérmet adományozott azoknak, akik Kőrösi Csoma Sándor életműve kutatásában és ismertté tételében rendkívüli jelentőségű munkásságot fejtettek ki. Ebben az évben Kubinyi Anna textilművész és Gazdáné Olosz Ella képzőművész, az egyesület alapítótagja posztumusz kapta meg az emlékérmet.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink