Szeptembertől újraindulhat a katolikus iskola

Idén szeptembertől beindulhat a tanítás a marosvásárhelyi római katolikus iskolában. A tanügyminisztérium tegnap kibocsátotta az erre vonatkozó ideiglenes működési engedélyt, tájékoztat közleményében az RMDSZ.

A miniszteri rendelet jóváhagyott minden olyan oktatási szintet és szakot, amellyel az előző iskola működött. A törvény és a rendelet is rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba. A közlemény szerint a szövetség az elkövetkező napokban egyeztet a római katolikus egyházzal, a pedagógusokkal és a szülők közösségével.

Mint ismert, az RMDSZ törvénnyel próbálta létrehozni a marosvásárhelyi római katolikus iskolát. Az ellenzéki pártok alkotmányossági kifogása miatt a parlamentben nem sikerült újraalapítani az oktatási intézményt, ezért a kormányhoz fordultan. Kormányrendelettel sikerült elérniük, hogy ezentúl 300 fő alatt ne csak többségi, hanem kisebbségi iskolát is létre lehessen hozni. A tegnapi miniszteri rendeletet egy másik rendelet is megelőzte, amely a Bolyai Farkas Líceumot nevezte meg az alapítási folyamatban tutorális, felügyelő intézményként.

Novák Zoltán Maros megyei szenátor szerkesztőségünknek elmondta: a megyei Tanfelügyelőségnek kötelessége bevenni az iskolahálózatba, kötelessége törvényes keretek között működő intézményként kezelni a katolikus gimnáziumot.

A szülői közösség egyelőre szkeptikus

Egyelőre szkeptikus a Magyar Szülők Szövetsége a II Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium újraalapítását érintő kérdésben – nyilatkozta szerkesztőségünknek Csiky Csengele, a szervezet szóvivője.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

ÉRTSÜNK SZÓT

Live Video

Partnereink