Székelyföld gazdaságát támogató programot indít a magyar kormány

Mezőgazdasági-, fa és erdőgazdálkodási-, turizmus és humán erőforrás fejlesztés tevékenységeket támogat a hamarosan induló Székelyföld-program, jelentette be Kozma Mónika.

A magyar kormány erdélyi gazdaságfejlesztési programjának lebonyolításával megbízott Pro Economica Alapítvány ügyvezetője a sepsiszentgyörgyi közgazdász vándorgyűlésen elmondta: a stratégia célja az, hogy olyan gazdasági környezetet teremtsenek, amely által a Romániában élő magyar közösségek könnyebben boldogulnak szülőföldjükön. A magánszemélyek és cégek egy-egy pályázatra legtöbb 15 ezer eurót kaphattak. Négy kiemelt területet azonosítottak be. Mivel Székelyföldre a családi, háztáji gazdaságok jellemzőek ezeket kívánják támogatni a minőségi élelmiszer előállítás érdekében, emellett a családi gazdaságokat szeretnék szövetkezeti rendszerbe terelni.

Kozma Mónika szerint Székelyföldön üdvös lenne egy erdőalap létrehozása is, továbbá az erdei, bogyós gyümölcsök hasznosítását ösztönöznék, hiszen ezekre nagy a kereslet, de jelenleg az erdőkben megtermett gyümölcsök 5 százalékát tudják törvényesen hasznosítani. A turizmus területén az épített örökségre, gyógyturizmusra, az ökoturizmusra és a gasztro és borturizmusra épülő vendéglátást támogatnák. A humán erőforrás fejezet esetében pedig a vállalkozók életét kívánják segíteni, így cégek bevonásával duális képzéseket, illetve célzott ösztöndíj programokat támogatnak.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KŐBE ZÁRT MÚLTUNK

Live Video

Partnereink